EXCLUSIV

Românii, selectivi cu cozonacii. Îi aleg doar pe cei foarte ieftini sau foarte scumpi. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Nu mai avem clasă de mijloc!”. Prețul unui cozonac, de Paște EXCLUSIV

Alexandru Catalan 13.04.2023, 10:20
Românii, selectivi cu cozonacii. Îi aleg doar pe cei foarte ieftini sau foarte scumpi. Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Nu mai avem clasă de mijloc!”. Prețul unui cozonac, de Paște EXCLUSIV

Numărul românilor care aleg să cumpere cozonaci cu un preţ piperat este în creştere, în ultimii ani. Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase-ROMPAN, ne-a vorbit, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, despre situația economică actuală, despre puterea de cumpărare, în 2023.

Cozonacul cu ciocolată și cel însiropat, la mare căutate

„Tendinţa aceasta de a cumpăra, ceea ce e considerat de top, era previzibilă, de câţiva ani buni încoace. Direcţia e valabilă, în multe alte zone, aşa că nu puteau lipsi nici cozonacii din chestiunea asta. Atunci când doreşti să ai un produs anume nu te mai gândeşti neapărat la bani”, a declarat Aurel Popescu ne-a precizat, exclusiv pentru Impact.ro.

El a făcut referire, în acest sens, la două specialităţi de cozonac, cu o căutare din ce în ce mai mare, în ultima vreme.

Care anume specialități sunt cele mai căutate, mai vândute, în această perioadă.

„Cozonacul cu ciocolată sau cel însiropat sunt la mare căutare. Cel însiropat nu e, cum poate ar crede unul sau altul, ultima modă. Fiindcă acesta este fostul cozonac vienez, cu mare căutare şi pe vremea părinţilor noştri. I s-a schimbat denumirea, nu însă semnificativ şi reţeta”.

Romanii, selectivi cu cozonacii
Aurel Popescu

De ce nu se mai vând cozonacii cu preț mediu, la 30-40 lei kilogramul

Aurel Popescu atrage atenţia asupra unui alt fenomen interesant, pe care-l constată în ultima vreme.

„De Paşte, ca de Crăciun, statisticile au început să ne arate un lucru îngrijorător pentru mine. Se cumpără, preponderent, fie cozonacii ieftini, fie cei scumpi. Cei cu preţ mediu, mai puţin. Asta mă face să cred că nu mai avem clasă de mijloc, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă. Şi pentru guvernanţi, şi pentru omul de rând!”.

Aurel Popescu califică cozonacul cu preţ mediu cel al cărui kilogram e cuprins între 30 şi 40 de lei.

„La noi, cei mai căutaţi cozonaci sunt fie cei cu preţul de 15 sau 20 de lei, fie, la capătul opus, 70 sau 80 de lei. Când vine vorba despre cel de 30 de lei, tendinţa de cumpărare e clar în scădere”.

Potrivit afirmaţiilor sale, tendinţa se menţine şi în cazul românilor din diaspora, care aleg să-şi comande cozonaci din România, și care, mai apoi, se trimit, prin curier sau prin amici, în diverse colţuri ale Europei.

În acest an, sunt scoși la vânzare circa 6, 5 milioane de cozonaci

Aurel Popescu ne-a mai spus și câți cozonaci sunt scoși la vânzare, în 2023.

„Anul acesta, estimăm că vom avea un total al cozonacilor cifrat undeva în jurul valorii a 6,5 milioane de cozonaci. Iar zece procente dintre aceştia vor merge în străinătate, la cererea specială a românilor plecaţi de acasă şi care nu au avut altă alternativă la a petrece Paştele acolo unde trăiesc şi muncesc, mai nou!”

Comenzi mari și la cozonacii făcuţi după reţeta clasică, cu nucă şi rahat

„Bucureştiul şi marile oraşe vor rămâne încă multă vreme zonele în care vom înregistra cei mai mulţi clienţi amatori de cozonac, în această perioadă a anului. După cum, zonele rurale rămân de neatins pentru noi. E drept că la ţară se simte mirosul de cozonac cald, dacă e să căutăm neapărat un fel de compensaţie pentru faptul că nu am reuşit să ajungem şi la sate. Dar, acolo, se păstrează încă multe tradiţii, ceea ce mi se pare de salutat!”, conchide Aurel Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe