Românii care vor avea parte de 45 de zile de concediu plătite. Senatul a decis

Nicu Stan 09.10.2021, 17:18
Românii care vor avea parte de 45 de zile de concediu plătite. Senatul a decis

Un proiect de lege, care a fost aprobat în Senat, prevede ca românii care îngrijesc de bolnavi de cancer să beneficieze de concediu anual plătit de 45 de zile. Conform noii legi, cei care vor avea parte de acest concediu plătit, vor fi remunerați cu 85% din veniturile brute lunare calculate la ultimele 6 luni din cele 12 ale anului respectiv.

O parte dintre români vor avea 45 de zile de concediu anual plătit. Proiectul de Lege a trecut de Senat

Românii care au în îngrijire rude bolnave de cancer vor avea 45 de zile de concediu pe an plătite, prevede un proiect de lege care a fost aprobat deja în Senat.

Potrivit noii legi, românii care vor beneficia de concediul plătit, vor primi 85% din veniturile brute lunare calculate la ultimele 6 luni din cele 12 ale anului.

Ingrijitorii bolnavilor de cancer vor beneficia de 45 de zile de concediu platit pe an
Ingrijitorii bolnavilor de cancer vor beneficia de 45 de zile de concediu platit pe an

Statul va suporta cheltuielile

De asemenea, statul român, potrivit legii, va fi cel care va suporta această sumă alocată românilor aflați în această situație.

”Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

O singură persoană va beneficia de 45 de zile de concediu plătit

Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, stipulează noua lege adoptată în Senat.

Numărul deceselor pacienților bolnavi de cancer s-a triplat

Înainte de apariția pandemiei de coronavirus, în România, mai bine de 140 de pacienți bolnavi de cancer mureau ziolnic. După ce virusul din China a apărut în România, numărul persoanelor care suferă de diferite tipuri de cancer care mor zilnic s-a triplat.

Astfel, datele publicate de INS scot în evidență cifrele dramatice ale bolnavilor de cancer care decedează în aceste zile.

De ce a crescut numărul de victime ale cancerului

Vinovații pentru triplarea numărului de decese printre pacienți bolnavi de cancer sunt, pe lângă virusul ucigaș, și autoritățile, care au luat decizii greșite.

”Credem că unele dintre strategiile Ministerului Sănătății au fost greșite. Mai întâi când au făcut distincția între spitalele Covid și non-Covid și au întrerupt accesul la monitorizarea specializată pentru pacienții cronici în general. A urmat ordinul prin care se precizează că numai urgențele pot fi rezolvate.

Proiectul de lege se află acum la Camera Deputaților

Prin admiterea în spitale publice și aceasta este o altă restricție impusă bolnavilor de cancer și nu numai. Această ordine, spunem noi, a dus la o mulțime de victime”declară președintele Asociației Federației Pacienților cu Cancer, Cezar Irimia.

Pe de altă parte, legea care prevede concediu mai mare și plătit pentru rudele celor care îngrijesc pacienți bolnavi de cancer,  a ajuns acum în Camera Deputaților, urmând să fie votată și ulterior trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Urmăriți Impact.ro și pe