Românii care pot primi 500 de lei lunar de la stat. Parlamentul a decis să dea ajutoare pentru energie

Nicu Stan 21.05.2021, 11:05
Românii care pot primi 500 de lei lunar de la stat. Parlamentul a decis să dea ajutoare pentru energie

Românii care pot primi 500 de lei lunar de la stat. Parlamentul a decis să dea ajutoare pentru energie. Cine beneficiază și ce trebuie să facă ca să intre în posesia banilor, vedeți în rândurile de mai jos.

Se dau ajutoare de la stat de până la 500 de lei de familie pe lună. Cine se încadrează

O categorie de românii poate primi 500 de lei lunar de la stat după ce Parlamentul a decis să acorde ajutoare pentru energie.

Senatul a adoptat în plen, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie electrică. Adoptarea s-a făcut cu 115 voturi “pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri.

Suplimentul pentru energie se acorda din 2022
Suplimentul pentru energie se acorda din 2022

Ce stabilește proiectul de lege

“Proiectul de lege stabileşte criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementare a măsurilor de protecţie socială pentru acestea şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”, se arată în  expunerea de motive.

De asemenea, printr-un amendament a fost eliminată categoria de consumatori vulnerabili pe motive de vârstă şi au fost menţinute celelalte categorii de consumatori vulnerabili: aici regăsindu-se cei izolaţi, din motive de venit, dar şi din motive de sănătate.

Pentru ce se acordă ajutoarele

Astfel, prin proiectul de act normativ ”se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie, pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie”.

Potrivit amendamentelor adoptate de senatori, ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică, precum şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, comparat cu 80 lei cât era prevăzut în forma Guvernului.

Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire

De ajutoarele de încălzire pot beneficia familiile care au un venit de maxim 810 lei pe membru de familie, iar în cazul persoanelor singure venit de maxim 1445 de lei.

Se estimează că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, începând cu 1 septembrie 2022.

Proiectul de lege este așteptat de 8 ani

Silvia Dinică (USR PLUS), preşedintele Comisiei Economice, afirmă în cadrul dezbaterilor că proiectul de lege era aşteptat de mai bine de 8 ani şi simplifică procedura pentru acordarea acestui tip de ajutoare.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, fiind for decizional în acest caz.

Urmăriți Impact.ro și pe