Românii ar putea ieși cu 3 ani mai devreme la pensie. Ce rol vor avea orele suplimentare

Gabriela del Pupo 11.01.2022, 11:24
Românii ar putea ieși cu 3 ani mai devreme la pensie. Ce rol vor avea orele suplimentare

Propunere inedită care a fost transmisă tuturor partidelor. Dacă s-ar transforma în proiect legislativ ar însemna că pentru orele suplimentare românii ar putea ieși cu 3 ani mai devreme la pensie. Un astfel de demers este inițiat de un membru al partidului condus de Dan Voiculescu dar încă nu a găsit susținere în actualul Guvern.

3 ani de contribuții pentru ore suplimentare

Legea actuală prevede ca pentru orele lucrate suplimentare să se acorde timp liber. O propunere mai puțin ieșită din comun vine însă din partea societății civile. Dacă pentru a compensa orele suplimentare românii ar avea dreptul să iasă mai repede la pensie?

„Este o propunere care vine pe orele suplimentare pe care orice angajat din România le face peste programul normal de lucru care este de opt ore” Dragoș Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU-SL, marţi, la Antena 3.

Ce se intampla cu taloanele de pensie

„Am primit un singur răspuns de la ministrul Muncii care nu m-a mulţumit”

Din păcate însă ideea nu a fost îmbrățișată și de guvernanți și este așteptat un proiect legislativ în acest sens. Inițiatorul proiectului spune ca a trimis propunerea tuturor partidelor politice dar că încă așteaptă ca cineva să conceapă și o lege în acest sens.

„Am primit un singur răspuns de la ministrul Muncii care nu m-a mulţumit, pentru că răspunsul nu face altceva decât să înşiruiască prevederile actuale ale legii. Noi vrem ca săptămâna viitoare cel târziu să avem o discuţie cu ministrul Muncii şi o vom solicita în scris, plus, obligatoriu, Legea dialogului social care guvernează relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator în sistemul privat, pentru că cea actuală nu mai este de actualitate, nu mai poţi să aperi drepturile angajaţilor”, susţine Frumosu.

Potrivit Legii pensiilor din 2010, vârsta standard de pensionare în prezent este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.

Pentru a obţine pensie de la stat, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare (care înseamnă şi o pensie mai mare) este de 35 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe