REACȚIE EXCLUSIVĂ

România trebuie să mai primească 47 de milioane de doze de vaccin. Vlad Voiculescu: „Toate deciziile au fost luate de către premierul Cîțu”

Gabriela del Pupo 30.03.2022, 13:37
România trebuie să mai primească 47 de milioane de doze de vaccin. Vlad Voiculescu: „Toate deciziile au fost luate de către premierul Cîțu”

România a achiziționat doze de vaccin în valoare de peste 6 miliarde de lei iar majoritatea nu au ajuns încă în țară. Peste 2 milioane de vaccinuri au fost pierdute sau au ieșit din termenul de valabilitate, iar românii au refuzat să se vaccineze cu doze achiziționate de la anumite companii farmaceutice. Cel mai accesibil vaccin achiziționat de țara noastră costă 9, 21 lei iar cel mai scump 133,7 lei.

Fostul ministru al Sănătății spune că a avertizat asupra numărului exagerat

O parte din dozele achiziționate pot fi vândute și redistribuite direct din fabrică. Pentru anul 2022, din cele peste 39 de milioane de doze de vaccin contractate de la Pfizer BioNTech, 5 milioane de doze vor merge înspre Germania și 1,5 milioane către Ungaria, conform notei informative aflată de masa Guvernului și consultată de știripesurse.ro.

Fostul ministru al Sănătății spune că a avertizat alături de ministrul Finanțelor că numărul de doze este foarte mare în cel mai optimist caz de succes al campaniei de vaccinare.

Pot doar să vă spun că am atenționat în timpul mandatului meu asupra cantității de vaccinuri care erau comandate la data respectivă, cantitate care era în mod evident mult prea mare chiar și pentru cele mai optimiste scenarii de vaccinare din România. Erau mai multe scenarii, la momentul respectiv cu datele pe care le aveam atunci deja cantitățile erau foarte mari și pot să vă spun de asemenea că am vorbit despre asta în ședința de Guvern, în materiale scrise către CNCAV și către primul ministru, de asemenea ministrul de Finanțe de atunci a avut o poziție similară. Toate deciziile au fost luate de către premier, premierul Cîțu la data aceea.

Pot să vă spun de asemenea că în mandatul doamnei Ana Mihailă au mai fost reduse cantitățile de vaccin.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

O altă problemă este și cea a dozelor expirate sau pierdute. Din dozele care au ajuns în România, au fost folosite 16.752.049 de doze, astfel: 12.841.050 de doze Pfizer, 1.010.125 de doze Moderna, 852.364 de doze AstraZeneca și 2.048.510 de doze Johson&Johnson.

10.000 de doze de la Vlaneva nu au fost livrate iar alte 10.000 de doze de la Novavax nu au semnat formularul de comandă, dar în ambele cazuri România va trebui să plătească pentru că aceste contracte sunt deja semnate. Valoarea contractelor este de 832.000 de lei.

Având în vedere reticența românilor după scandalul privind accidentele cardiovasculare și corelația cu vaccinul AstraZeneca, din dozele comandate mai multe au fost pierdute, expirate decât folosite în campania de vaccinare.

Câte doze de vaccin anti-Covid-19 mai are România
Câte doze de vaccin anti-Covid-19 mai are România

2000 de persoane vaccinate zilnic, milioane de doze contractate

Prețurile au variat în funcție de cerere, dar țara noastră a achiziționat în medie:

  • AstraZeneca la prețul de 9,21 de lei,
  • Johnson&Johnson – 34,36 lei,
  • Valneva – 83,2 lei,
  • Novavax – 94,5 lei,
  • Pfizer – 96 de lei,
  • Moderna – 133,7 lei

În stocurile existente peste 3,4 milioane de doze Pfizer sunt încă valabile și trebuie valorificate. Această companie a făcut cele mai multe contracte cu România, angajamentul țării noastre fiind de 50 de milioane de doze din 2020 până în 2023. România va primi în 2023 peste 20 de milioane de doze și contractul prevede același preț chiar dacă este evident că în lipsa unui nou val pandemic cererea a scăzut considerabil.

Statul român s-a mai angajat la 11.000 de doze anul acesta pentru vaccinul produs de Moderna și la anul nu mai sunt alte comenzi, iar pentru AstraZeneca nici anul acesta nici la anul nu mai sunt comenzi noi.

Redacția impact.ro a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Sănătății privind aceste contracte dar până la ora publicării acestui articol nu am primit un răspuns.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...