Cum s-a viralizat campania „România vrea autostrăzi”: ce spune inițiatorul

Ciprian Ioana 13.03.2019, 10:03
Cum s-a viralizat campania „România vrea autostrăzi”: ce spune inițiatorul

Sigur nu știai acum ceva vreme cine e Ștefan Mandachi și cu ce se ocupă. A devenit însă erou pe internet, după ce a lansat campania prin care cere autostrăzi în România.

Construcția de autostrăzi este un subiect extrem de sensibil în România. S-au perindat multe Guverne pe la Palatul Victoria după anii 90, dar niciunul nu a reușit să bifeze proiecte mari de infrastructură.

Promisiuni au curs, dar puține s-au concretizat. Ștefan Mandachi, omul de afaceri din Suceava, a reușit însă să pornească o campanie care s-a viralizat rapid: „România vrea autostrăzi”, care a mișcat online-ul cu ajutorul hashtag-ului #șîeu.

Are inițiatorul campaniei interese politice?

Oamenii de la ZeList au analizat impactul campaniei pornite de Ștefan Mandachi.

“Un fenomen viral asemănător a fost viralizarea expresiei controversate M*PSD. Campania inițiată de Stefan Mandachi a ajuns, ca număr de impresii – adică de câte ori a fost expus mesajul publicului, online, conform surselor monitorizate de noi – la aproape 13 milioane de afisări, în cele 9 zile de la lansare, adică deja jumătate din cât făcea înjurătura celebră amplificată si de subiectul masinii cu plăcuțele de înmatriculare celebre, în perioada de vârf de anul trecut, adică 1 – 15 August. Dacă e să comparăm cu  toată perioada în care expresia a circulat masiv, România Vrea Autostrăzi este, deja, la o treime din cele 42 de milioane de impresii generate, în total, de expresia devenită virală anul trecut”

Cătălin Teniță, ZeList, pentru Radio Guerilla

După succesul din mediul online, Ștefan Mandachi a fost bănuit că vrea să-și facă publicitate sau că are interese politice.

“În vara anului trecut, revenind acasă după un drum la București m-am uitat în oglindă și mi-am spus: oare cât îmi e de frică? Eram epuizat. Atunci mi-am spus că vreau sa fac o campanie pentru construirea autostrăzilor“.

Ștefan Mandachi

Omul de afaceri susține că, inițial, a printat 500.000 de afișe, dar mica revoluție dorită nu a avut loc.

După ce mama sa – o femeie de afaceri celebră în Bucovina, Jeni Mandachi – a decedat, Ștefan Mandachi a acționat:

“Aveam de făcut un drum de la Suceava la Iași, unde mama era internată. Un drum pe care, dacă aș fi avut autostrada, l-aș fi parcurs în 50-60 de minute. Am făcut drumul acesta în peste două ore. Asta a fost picătura care a umplut paharul“.

Ștefan Mandachi

Omul de afaceri sucevean susține că nu intenționează să facă politică. Vrea doar să atragă atenția asupra faptului că infrastructura din România este la pământ.

“Am negat faptul ca fac politică. Simt nevoia să o repet. În momentul în care ești nervos din cauza unei situații nu poți să-ți faci reclamă pe baza nervilor pe care îi ai. Pentru cei mai pesimiști am sa le spun doar atât: aveți în vedere că va crește o companie care va da impozite statului român“.

Ștefan Mandachi

15 martie, ora 15, 15 minute de grevă

Ștefan Mandachi susține că reacțiile din mediul online sunt binevenite, dar dacă nu se mișcă nimic în offline, atunci totul e în zadar.

El speră ca Guvernul să se aplece mai mult asupra problemei autostrăzilor din România și să treacă la treabă.

“Sunt primari care au manifestat interes pentru a-și suspenda activitatea în mod simbolic. Politicieni, guvernanți, oameni simpli, cu toții sunt bineveniți atât timp cât acțiunea lor e pașnică“.

Ștefan Mandachi

Protestul național, la care au anunțat că vor participa mai mulți primari, dar și companii private, va avea loc vineri, 15 martie, la ora 15. Toți își vor suspenda activitatea pentru un sfert de oră.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe