România a împrumutat 400 de miloane de euro de la Banca Mondială. Cum vor fi folosiți banii

Raluca Juncu 03.04.2020, 17:00
România a împrumutat 400 de miloane de euro de la Banca Mondială. Cum vor fi folosiți banii

Guvernul României a accesat o linie de asistență financiară în valoare de 400 de milioane de euro, împrumutată de la Banca Mondială. În ce scop vor fi folosite fondurile?

România accesează bani pentru combaterea epidemiei de COVID-19

România a accesat o linie de ajutor în valoare de 400 de milioane de euro, pentru lupta împotriva prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, preaprobată de Banca Mondială. Fodurile care urmează să fie alocate au scopul de a sprijini o serie de proiecte medicale, precum și unele de suport pentru servicii de intervenție.

O parte din fonduri vor fi direcționate și către minimizarea pierderilor pentru sectoarele public și privat, precum și la protejarea vieții cetățenilor și a calității traiului în general.

„Banca Mondială este pregătită să vină în sprijinul României în lupta sa împotriva pandemiei de COVID-19 și a efectelor acesteia asupra oamenilor, prin acordarea unui ajutor financiar rapid, precum și printr-o implicare pe termen lung.

Ȋn funcţie de evoluţia situaţiei, vom continua să sprijinim România pentru a putea depăși această criză” a declarat Tatiana Proskuryakova, Directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, se arată într-un comunicat de presă.

 Tatiana Proskuryakova, Directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. Sursa foto: Inquam Photos/ Raul Stef
Tatiana Proskuryakova, Directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. Sursa foto: Inquam Photos/ Raul Stef

România a beneficiat de această asistență financiară pre-aprobată (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CAT-DDO), pe care Guvernul statului român a negociat-o cu Banca Mondială în luna iunie 2018.
Obiectivul acestui program este de a consolida cadrul instituțional și juridic din România, pentru a putea gestiona eficient impactul fizic, social și fiscal în situațiile medicale de urgență, în cazul unui dezastru natural sau al schimbărilor climatice.

Guvernul României poate accesa fondurile în 48 de ore

În plus față de sprijinul acordat Guvernului pentru dezvoltarea unor politici publice de importanță critică menite să consolideze reziliența, această facilitate acordă Guvernului posibilitatea de a accesa finanțare în termen de 48 de ore, pentru a putea reacționa în timp util în fața unui dezastru natural sau a unei urgențe de natură medicală.
În același timp, Biroul Băncii Mondiale din România lucrează acum la restructurarea portofoliului existent, în special în domeniul sănătății, pentru a-și valorifica o parte din fondurile existente în vederea finanțării achiziției unor echipamente necesare în contextul crizei actuale, precum și în domeniile afectate de criză dincolo de sectorul sănătății. Acest gen de asistență implică și furnizarea de asistenţă tehnică pentru diminuarea impactului economic pe care il va avea o posibila criză.

Fondurile alocate de Banca Mondială pentru România vin în contextul în care instituția a anunțat că va veni în sprijinul statelor aflate în curs de dezvoltare și afectate de noul coronavirus, prin punerea la dispoziție a 14 miliarde de dolari americani.

Urmăriți Impact.ro și pe