Robotul pe care l-a inventat armata chineză. Seamănă cu un animal și aleargă cu 10 kilometri pe oră

Ioana Bucur 27.01.2022, 16:39

Una dintre cele trei mari puteri militare ale lumii este pe cale să adauge un element unic. În viitorul apropiat, soldații vor avea la dispoziție un ajutor desprins parcă din filmele SF. Este vorba despre robotul pe care l-a inventat armata chineză. Mașinăria impresionantă a fost inspirat de un animal și poate „alerga” cu o viteză de peste 10 kilometri pe oră. De ce a fost creat și ce rol va juca în timpul misiunilor trupelor conduse de liderii de la Beijing.

Cu ce animal seamănă robotul pe care l-a inventat armata chineză

La începutul acestui an, clasamentului Globat Firepower a dezvăluit topul armatelor în 2022, iar China a prins un loc pe podium, alături de Statele Unite ale Americii și Rusia. Potrivit sursei, armata americană deține supremația militară datorită aviației și flotei navale. Rusia, în schimb, ocupă primul loc la categoria forțe mecanizate blindate, având în dotare și cel mai mare număr de rachete nucleare, în timp ce China deține cea mai numeroasă armată terestră cu militari activi.

Însă Guvernul de la Beijing face pași importanți pentru a-și îndeplini un plan ambițios: ca în următorii cinci ani să devină lideri mondiali în robotică. Soldații vor fi acompaniați în misiunile dificile de un nou dispozitiv impresionant, unic în lume.

Robotul pe care l-a inventat armata chineză seamănă cu un animal – un iac – și poate transporta armament sau alte provizii de până la 160 de kilograme, „alergând” cu o viteză de aproape 10 kilometri pe oră.

Robotul pe care l-a inventat armata chineză

Cum va fi folosit

Iacul robotic se poate deplasa în diferite condiții de drum și vreme, potrivit cotidianului de stat chinez People’s Daily. Când va fi lansat, se va alătura soldaților din armata chineză în misiuni de logistică și recunoaștere în medii dificile, inclusiv zone înzăpezite, deșerturi și munți. Robotul va putea fi trimis în regiunile de frontieră îndepărtate, precum și în zone de luptă cu risc ridicat, conform informațiilor publicate de presa de stat din China.

Aparatul care se deplasează pe patru picioare are un „aspect asemănător unui iac” și, potrivit Televiziunii Centrale China, este cel mai mare, cel mai greu și cel mai capabil dispozitiv off-road de acest gen din lume.

Potrivit primelor informații oferite publicului, robotul pe care l-a inventat armata chineză va fi folosit pentru a livra provizii, cum ar fi muniții și alimente, în medii prea periculoase pentru oameni.

Urmăriți Impact.ro și pe