Rezultatele la testele IQ sunt în continuă creștere în ultimii ani. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

Iancu Andreea 20.05.2021, 14:33
Rezultatele la testele IQ sunt în continuă creștere în ultimii ani. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

Evoluția tehnologică din ultimii ani ne determină să considerăm că omenirea devine tot mai inteligentă, de vreme ce avem la îndemână o mulțime de dispozitive smart. De asemenea, constanta trecere la instrumente tot mai performante ne face să credem că fiecare generație este tot mai inteligentă. Inclusiv rezultatele la testele IQ sunt în continuă creștere în ultimii ani. Totuși, cercetătorii au reușit să ajungă la o concluzie cu privire la această evoluție a inteligenței și să o asocieze unui obicei.

Rezultatele la testele IQ, în creștere în ultimii ani

Oamenii de știință au analizat în amănunt rezultatele la testele IQ apărute în ultimii ani și au ajuns la o concluzie importantă. Specialiștii se întreabă dacă evoluția tehnologică pe care o resimțim cu toții poate fi asociată cu un nivel de inteligență mai mare în rândul oamenilor. Se pare că Occidentul se bucură de cifre cu mult mai ridicate în urma analizei unei medii a coeficientului de inteligență. Creșterea se găsește la trei puncte de IQ per deceniu, fapt care anunță un moment important în istoria omenirii. Practic, trăim printre cei mai inteligenți oameni ai lumii.

Tendința de creștere aparentă a rezultatelor IQ și inteligența ridicată a oamenilor este cunoscută drept efectul Flynn. Coeficientului de inteligență, care reprezintă măsurarea capacității raționale și abilitatea de a folosi informațiile și logica, i se adaugă și memoria pe termen scurt și lung, verificate prin intermediul unor puzzle-uri. Totuși, în ciuda unor rezultate ale testelor IQ cu mult mai ridicate decât în anii precedenți, cercetările sugerează că poate exista și un efect Flynn invers. Practic, ascensiunea ar putea să fie încetinită.

Rezultatele la testele IQ, în creștere în ultimii ani
Care sunt factorii de care depinde coeficientul de inteligență

Care este concluzia cercetătorilor

Un studiu norvegian a arătat că bărbații născuți anterior anului 1975 au înregistrat o creștere de trei puncte în fiecare deceniu. Totuși, cei născuți după 1975 par să se îndrepte către un declin susținut în cadrul testelor IQ. Potrivit Science Alert, numeroase studii din țări precum Regatul Unit, Suedia și Franța, în perioada 2005 – 2013, au confirmat aceste rezultate. Creșterile înregistrate în cazul rezultatelor testelor IQ par să fie strâns legate de nivelul de trai al oamenilor.

După cum deja se cunoaște, industrializarea a dus la o dezvoltare a orașelor, la îmbunătățirea vieții, a serviciilor imobiliare, a sănătății și a accesului la educație gratuită. Totodată, s-a trecut treptat de la munca manuală la cea intelectuală. Cercetătorii sunt de părere că există o legătură între IQ și mortalitate, oamenii inteligenți trăind mai mult timp. Studiile efectuate în țări care nu au trecut prin etapa dezvoltării post-industriale arată că accesul la educație, cazare și nutriție sunt unii dintre principalii factori ai creșterilor coeficientului de inteligență. Pe de altă parte, în țările africane sub-sahariene s-a demonstrat că efectul Flynn nu a avut deocamdată loc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...