ANALIZĂ

Reuters: Durerea provocată de inflație va reverbera în întreaga lume. „Economia globală pare să fie în pragul unei schimbări istorice”

Andrei Dumitrescu 29.08.2022, 10:07
Reuters: Durerea provocată de inflație va reverbera în întreaga lume. „Economia globală pare să fie în pragul unei schimbări istorice”

Mesajul celor mai importanți șefi de finanțe din lume este clar și răspicat: inflația galopantă este aici pentru a rămâne, iar pentru a o domoli va fi nevoie de un efort extraordinar, cel mai probabil o recesiune cu pierderi de locuri de muncă și o undă de șoc pe piețele emergente.

Cu toate acestea, merită să plătim acest preț. Băncile centrale și-au construit timp de decenii credibilitatea pe baza abilităților de combatere a inflației, iar pierderea acestei bătălii ar putea zdruncina fundamentele politicii monetare moderne.

„Recâștigarea și păstrarea încrederii ne obligă să readucem rapid inflația la țintă”, a declarat Isabel Schnabel, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene. ”Cu cât inflația rămâne ridicată, cu atât mai mare este riscul ca publicul să își piardă încrederea în determinarea și capacitatea noastră de a păstra puterea de cumpărare.”

De asemenea, băncile ar trebui să își continue activitatea chiar dacă creșterea economică are de suferit și oamenii încep să își piardă locurile de muncă.

„Chiar dacă intrăm în recesiune, practic nu prea avem altă opțiune decât să ne continuăm calea politicii noastre”, a spus Schnabel. „Dacă ar avea loc o declanșare a așteptărilor inflaționiste, efectul asupra economiei ar fi și mai grav.”

Inflația este aproape de zona cu două cifre în multe dintre cele mai mari economii ale lumii, un nivel care nu a mai fost văzut de aproape o jumătate de secol. Cu excepția notabilă a Statelor Unite, unde vârful este încă la câteva luni distanță.

Complicația este că, în cea mai mare parte, băncile centrale par să aibă doar un control limitat.

În primul rând, prețurile ridicate la energie, o consecință a războiului Rusiei în Ucraina, creează un șoc al ofertei asupra căruia politica monetară are un efect redus.

„Economia globală pare să fie în pragul unei schimbări istorice”

Cheltuielile abundente ale guvernelor, de asemenea în afara controlului băncii centrale, exacerbează problema. Un studiu prezentat la Jackson Hole susține că jumătate din inflația din SUA este determinată de factorii fiscali și că Fed nu va reuși să controleze prețurile fără cooperarea guvernamentală.

În cele din urmă, este posibil să se instaleze un nou regim de inflație care va menține presiunea ascendentă asupra prețurilor pentru o perioadă extinsă.

Deglobalizarea, realinierea alianțelor din cauza războiului din Rusia, schimbările demografice și producția mai scumpă de pe piețele emergente ar putea face constrângerile în materie de aprovizionare să devină mai permanente.

„Economia globală pare să fie în pragul unei schimbări istorice, deoarece multe dintre efectele favorabile ale ofertei agregate care au ținut sub control inflația par să se transforme în efecte negative”, a declarat Agustín Carstens, directorul Băncii Reglementelor Internaționale.

Impactul inflatiei. De ce cresterile preturilor ii afecteaza mai mult pe unii oameni decat pe altii
Impactul inflatiei. De ce cresterile preturilor ii afecteaza mai mult pe unii oameni decat pe altii

„În acest caz, recenta creștere a presiunilor inflaționiste s-ar putea dovedi mai persistentă”, a spus Carstens, care conduce un grup numit adesea banca centrală a băncilor centrale din lume.

Toate acestea indică creșteri rapide ale ratelor dobânzilor, conduse de Fed, cu BCE încercând acum să recupereze din urmă, și rate ridicate pentru anii următori.

Piețele emergente

Durerea provocată de ratele ridicate din SUA va reverbera mult dincolo de economia națională și va lovi puternic piețele emergente, mai ales dacă ratele ridicate se dovedesc a fi atât de durabile precum semnalează acum Powell.

„Pentru Fed, în acest moment – este momentul de criză”, a declarat Peter Blair Henry, profesor și decan emerit al Stern School of Business de la Universitatea din New York.

„Credibilitatea ultimilor 40 de ani este în joc, așa că vor reduce inflația indiferent de situație, inclusiv dacă asta înseamnă daune colaterale în lumea emergentă.”

Multe țări de pe piețele emergente se împrumută în dolari, iar ratele mai mari ale Fed le afectează pe mai multe fronturi.

Aceasta împinge în sus costurile de împrumut și ridică probleme legate de sustenabilitatea datoriei. De asemenea, canalizează lichiditățile către piețele americane, ceea ce duce la creșterea primelor de risc ale piețelor emergente, ceea ce face ca împrumuturile să fie și mai dificile.

În cele din urmă, dolarul va continua să se întărească în raport cu majoritatea monedelor, ceea ce va duce la creșterea inflației importate pe piețele emergente, potrivit Reuters.

Țările mai mari, precum China și India, par să fie bine izolate, dar o serie de țări mai mici, de la Turcia la Argentina, suferă în mod clar.

„Avem o serie de economii, în special economii de frontieră și țări cu venituri mici, care și-au văzut spread-urile crescute la ceea ce noi numim niveluri de dificultate sau aproape de dificultate, deci de la 700 de puncte de bază la 1000 de puncte de bază”, a declarat economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

„Există un număr mare de țări, este vorba de aproximativ 60% din țările cu venituri mici, avem aproximativ 20 de economii emergente și de frontieră care se află într-o situație”, a spus el. „Ele au încă acces la piață, dar cu siguranță condițiile de împrumut s-au înrăutățit foarte mult.”

O monitorizare realizată de S&P Global consideră în prezent că riscul de finanțare al creditorilor din Africa de Sud, Argentina și Turcia este ridicat sau foarte ridicat. De asemenea, acesta consideră că riscul de credit al firmelor financiare este ridicat sau foarte ridicat într-o serie de țări, inclusiv în China, India și Indonezia.

„Există câteva economii de frontieră, precum Sri Lanka, Turcia și așa mai departe, care vor fi lovite în cazul în care Fed va majora ratele și acestea vor rămâne ridicate”, a declarat Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell.

„Un orizont de doi-trei ani va începe să îngreuneze lucrurile… Dacă devine clar că Fed va menține ratele ridicate pentru o perioadă lungă de timp, presiunile ar putea lovi imediat”, a adăugat Prasad.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...