Reușită importantă pentru AUR în parlament. Cei de la UDMR se vor simți lezați

Ioana Bucur 02.02.2021, 09:50
Reușită importantă pentru AUR în parlament. Cei de la UDMR se vor simți lezați

Parlamentarii AUR au obținut o reușită uriașă. Victoria lor ar putea însemna începutul unor relații tensionate cu reprezentanții UDMR. Totul ar fi fost stabilit încă din luna decembrie. Ce comisii-cheie sunt la un pas să primească.

Parlamentari AUR, în comisii-cheie

Reprezentanții AUR se impun în funcții importante din Parlamentul României, în uma unor negocieri ce au avut loc în luna decembrie 2020, atunci când s-au constituit structurile parlamentare. Partidul este pe cale să obțină șefia Comisiei pentru egalitatea de șanse  și Comisiei de constituționalitate, însă cei nominalizați – Dan Tănasă și Ringo Dămureanu – sunt personaje controversate, în special în rândul comunităților maghiare din țară.

Nominalizare cu scântei. Ce spunea parlamentarul AUR despre UDMR

Dan Tănasă a câștigat notorietate în anul 2019, odată cu evenimentele de la Cimitirul Militar din Valea Uzului, închis cu lanț și lacăt de autorițăle locale, conduse de reprezentanți UDMR. Câțiva zeci de români au forțat intrarea în cimitir. Acțiunea în forță a fost organizată și coordonată de reprezentanți ai Frăției Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Buruință, Noua Dreaptă, dar și de George Simion și Dan Tănasă.

„Sunt peste 1200 de persoane, este un eveniment important – dar autoritățile statului român nu sunt aici!”, a transmis cunoscutul jurnalist Dan Tănasă (…) Și, atenție, spune Tănasă – „UDMR dezinformează!”, scria, la acea vreme, Sputnik, care îl descria pe Tănasă ca fiind „un blogger român care apără, în articolele sale, drepturile românilor din Ținutul Secuiesc”.

Dan Tănasă ar fi vrut să candideze și în 2016 pentru un loc în Parlament, pe listele Partidului Social Democrat. Codrin Ștefănescu care, în acea perioadă, era secretar general PSD, spunea că l-a sprijnit „până la un punct”:

„L-am sprijinit până la un punct pe Dan Tănasă. Până mai ieri voia să fie pe listele PSD la alegeri, iar acum, brusc, este fan Marian Munteanu, iar PSD este rău”, a afirmat Ștefănescu, la acel moment secretar general al PSD, într-o emisiune la Antena 3.

Reușită importantă pentru AUR în parlament
Dan Tănasă

Într-un interviu pentru DC News, Tănasă spunea că, de fapt, încercase să obțină „sprijinul unul partid mai mare”, însă nu ar fi fost inclus pe listele PSD „pentru că aș fi o persoană mult prea necontrolabilă și aș dăuna într-o relație cu UDMR”.

Cu cazier la Comisia de constituționalitate?

Liderul AUR Dolj, Ringo Dămureanu, nominalizat pentru șefia Comisiei de constituționalitate, a avut cazier, primind o amendă pentru „lovire”. Ulterior, actualul parlamentar ar fi fost acuzat, din nou, de comiterea unei alte infracțiuni, scrie G4Media. În 2018, Dămureanu depunea un dosar cu obiectul „reabilitare judecătorească” la Judecătoria Craiova, cerând să i se șteargă din cazier o condamnare la o amendă în valoare de un milion de lei vechi, luată în luna noiembrie 2000 de la aceeași instanță. Din sentința din dosarul de reabilitare reiese că infracțiunea comisă de Dămureanu a fost „pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 180 alin. 2 C.p. de la 1969”, adică lovire. Judecătorii au admis cererea de reabilitare a lui Dămureanu pe motiv că „s-a împlinit termenul de prescripție a executării acesteia”.

Parlamentarul AUR a fost contactat de reporteri pentru mai multe detalii legate de acest subiect. Ringo Dămureanu a declarat că „nu îmi mai aduc aminte… Eram copil… Nu am plătit nicio amendă. De dosarul de reabilitare s-a ocupat un prieten. Dacă presa știe mai bine, să caute”.