Rețete tradiționale de Sf. Andrei. Ce să mănânci și să bei astfel încât să nu-ți meargă rău

Iancu Andreea 30.11.2020, 15:49
Rețete tradiționale de Sf. Andrei. Ce să mănânci și să bei astfel încât să nu-ți meargă rău

Ziua de Sfântul Andrei este una specială pentru majoritatea românilor care aniversează onomastica. Și cum de la o sărbătoare nu poate lipsi meniul tradițional, trebuie să încerci câteva rețete tradiționale de Sf. Andrei. Acestea pot să îți aducă noroc și să îți dea o stare de bine.

Ce rețete tradiționale de Sf. Andrei te feresc de spiritele rele

Santandrei sau Moș Andrei, așa cum este denumit Sfântul Andrei în popor, se celebrează în calendarul creștin pe data de 30 noiembrie. Astfel, an de an, credincioșii sărbătoresc o zi importantă a Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat, cunoscut și drept Ocrotitorul României. Această sărbătoare est înconjurată de tradiții și obiceiuri ce datează din timpuri de dinaintea creștinismului. Astfel, mai multe rețete tradiționale de Sf. Andrei te protejează de spiritele rele.

Două dintre cele mai întâlnite preparate specifice acestei zilei sunt Turtuca de Andrei și Covasa. În timp ce prima este preparată de către fetele de măritat pentru a-și afla ursitul, celelalt protejează căminul de spiritele rele și strigoi. Turtuca de Andrei este un fel de turtă tradițională, preparată din făină de grâu, cu o zi înainte de Sfântul Andrei. Potrivit tradiției, aceasta se prepară extrem de sărată, iar domnișoara trebuie să o mănânce înainte de culcare, fără să bea apă. Cel care îi va răsări în vis și îi va aduce apă, acela va fi ursitul ei.

Ingrediente Turtuca de Andrei

  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • 25 g drojdie
  • o linguriță de sare (sau mai multa pentru a respecta tradiția)
  • ulei pentru prăjit (opțional, dacă nu se coc în cuptor sau pe plită)

Mod de preparare

Pentru început se înmoaie drojdia în apa călduță și se amestecă. Separat, într-un castron, se pune făina și se lasă o adâncitură în interiorul său pentru a pune drojdia înmuiată, pe care o amestecăm cu puțină făină. Aceasta se lasă la crescut timp de 30 de minute. Când drojdia s-a umflat, se frământă cu făină și sare până când se obține un aluat care nu se lipește de mână. Aluatul obținut se presară cu făină și se netezește, lăsându-l la crescut încă 40-45 de minute, până când își dublează volumul.

Apoi, aluatul se taie în șase bucăți egale și se modelează șase turte rotunde și subțiri. Fiecare dintre turte se prăjesc în ulei sau se coc în cuptor. Totuși, pentru a păstra savoarea autentică, ar fi indicat să fie coapte pe plită sau pe grătar.

Turtele și covasa, preparatele care te scapă de rele de Sf. Andrei
Turtele și covasa, preparatele care te scapă de rele de Sf. Andrei

Cum se prepară Covasa, băutura care ține strigoii departe

Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, spiritele morților, strigoii și moroii umblă pe pământ și pot ataca oamenii. De aceea, românii obișnuiesc să consume covasa, o băutură ritualică și să consume usturoi. Acestea sunt menite să îi păzească de spiritele rele.

Ingrediente pentru Covasa

  • 3-4 pumni de mălai (un pumn reprezintă conținutul care se ia cu ambele palme făcute căuș)
  • 1 pumn de făină de grâu
  • puțin borș
  • 20 l apă caldă

Mod de preparare

În primul rând este nevoie de o putină de aproximativ 20-30 de litri în care se pune mălaiul cernut prin sita deasă. Acesta se amestecă cu un pumn de făină de grâu și se face o adâncitură în interior, unde se pune puțin borș. Treptat, se adaugă apa fierbinte și se amestecă în continuu cu făcălețul, până reiese o compoziție vâscoasă, asemănătoare unui terci.

Aceasta se lasă timp de 5-6 ore la căldură, până când începe să fermenteze și apoi se fierbe la foc mediu, într-un ceaun, până când capătă o consistență mai groasă. Băutura obținută este asemănătoare cu braga, având o aromă dulce-acrișoară. Pentru o Covasă ca la carte, seara se prepară amestecul și se lasă până a doua zi la căldură, ulterior fierbându-se.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...