Restricții doar din vorbe. Firmele elvețiene de turism fac bani din croaziere pentru ruși

Mihnea Tălău 12.01.2023, 09:01
Restricții doar din vorbe. Firmele elvețiene de turism fac bani din croaziere pentru ruși

În pofida sancțiunilor impuse de Occident în contextul războiului din Ucraina, rușii continuă să-și petreacă vacanțele pe nave de croazieră elvețiene. Unii pasageri elvețieni sunt deranjați de faptul că aceste companii transportă pasageri ruși.

Sancțiunile împotriva Moscovei, ”facultative”

Aceștia acuză faptul că o companie de transport maritim cu sediul în Elveția – MSC Cruises cu sediul la Geneva – continuă să facă afaceri cu pasageri ruși în ciuda războiului din Ucraina, notează publicația elvețiană Blick.

Compania trebuie să respecte legile și reglementările din țara sa de origine, și anume Elveția. Această țară a adoptat în mare parte sancțiunile UE împotriva Rusiei. Acestea includ în principal interdicții de import și export în domeniul bunurilor, precum și al tranzacțiilor financiare. În plus, au fost impuse restricții de călătorie. Prin urmare, nicio companie aeriană din Rusia nu efectuează în prezent zboruri către UE/Schengen, inclusiv către Elveția.

Cu toate acestea, astfel de restricții nu există în alte țări. Începând cu ianuarie 2023, cetățenii și rezidenții Federației Ruse vor putea intra în 83 de țări fără viză. Printre acestea se numără destinații populare de vacanță precum Egipt, Thailanda, Emiratele Arabe Unite și Turcia. Chiar și destinațiile apropiate de SUA, cum ar fi Mexic sau Costa Rica, le sunt deschise.

„Oaspeții se pot îmbarca dintr-un port la alegere, atât timp cât nu există restricții privind intrarea sau șederea lor în țara din care pleacă nava”, notează MSC în acest sens.

Războiul a lovit și în turismul pe navele de croazieră

Întrucât numărul total de destinații de vacanță disponibile pentru ruși a scăzut, mai mulți turiști se regăsesc acum în destinațiile de vacanță care au rămas „permise”. Acest lucru ar putea explica de ce a crescut proporția de pasageri ruși pe navele din Orientul Mijlociu.

La scurt timp după izbucnirea războiului, toate liniile mari de croazieră și-au abandonat rutele spre și dinspre Rusia. În loc de Sankt Petersburg, a crescut numărul de escale în porturile baltice. Potrivit estimărilor companiei britanice de transport maritim Panache Cruises, economia rusă a pierdut până în prezent echivalentul a peste 110 milioane de franci elvețieni. Croazierele fluviale pe râurile rusești au fost, de asemenea, întrerupte. Companiile de transport maritim nu pot folosi navele staționate acolo.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...