Relația românilor cu marele Pele. Prietenia cu Rică Răducanu și conflictul cu tatăl lui Ionuț Lupescu

Mihnea Tălău, Gabriel Alexandru 29.12.2022, 21:55
Relația românilor cu marele Pele. Prietenia cu Rică Răducanu și conflictul cu tatăl lui Ionuț Lupescu

Celebrul fotbalist Pele a fost și adversarul României la Campionat Mondial din 1970, atunci când tricolorii, cu o echipă redutabilă au întâlnit marea Brazilie. Iar amintirile nu se șterg.

Pele a dat piept cu fotbalul mioritic. Și nu i-a fost ușor

Cu mai bine de zece ani în urmă, Culae, tatăl lui Ionuț Lupescu și-a adus aminte de duelurile cu unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie.

Galonata Brazilie a lui Pele, a trecut la mare luptă, la Mondialul mexican din ’70, de una dintre cele mai bune generații ale naționalei române, scor 3-2, în faza grupelor. Pele în minutele 19, respectiv 67 și Jairzinho în minutul 22 au marcat pentru brazilieni în acel meci, în timp ce pentru noi au înscris Florea Dumitrache – minutul 34 și Emerich Dembrovschi – minutul 84, scrie prosport.ro.

Naționala noastră a încheiat grupa 3 a turneului final pe locul 3, dar a lăsat o impresie foarte bună. Iar Culae Lupescu a rememorat dialogul pe care l-a avut pe teren cu marele Pele, în timpul partidei istorice de la Guadalajara.

„La un moment dat, am intrat tare, dar la minge, la Pele. M-a scuipat și mi-a spus ceva pe limba lui. L-am scuipat și eu și i-am spus «Țigan împuțit!». Știu că sună urât, dar nu regret nici acum…”, declara în 2010, Culae Lupescu.

Starea de sănătate a lui Pele rămâne gravă
Legendarul Pele

Rică Răducanu, prietenul lui Pele

Nici portarul de atunci al naționalei, Rică Răducanu, nu-l poate uita nici el pe Pele. Acesta mărturisea că a mai ținut legătura cu brazilianul care ne-a părăsit în 2022.

„Puteam să joc și în Brazilia. Fusesem acolo în 1969, la Rio de Janeiro, când m-am împrietenit cu Pele. Apoi, ne-am întâlnit la Guadalajara (n.n. – la Campionatul Mondial din 1970). Am mai ținut legătura cu el de-a lungul timpului, avem și poze împreună. Îmi spunea Ricardo. Mi-a dat gol în meciul din 1970 (n.n. – România – Brazilia). După meci, au venit ziariștii și m-au întrebat: ‘Răducanu, cum ți-a dat gol Pele?’. Le-am răspuns: L-am lăsat, că suntem prieteni”, a povestit Rică Răducanu, cu umorul său proverbial.

Simpaticul Rică a povestit și cum s-a cunoscut cu legendarul brazilian și cum, din nefericire, a pierdut ulterior contactul.

„Eu și Pele ne-am cunoscut, de fapt, cu un an înainte de Mondiale, în 1969, la un alt meci amical. El mi-a cerut prietenia, ne-am și pozat împreună.

Ne înțelegeam mai mult prin semne, el vorbește și ceva spaniolă, mai știu și eu câteva cuvinte, se cam aseamănă ce zicea el acolo cu româna.

Nu vorbeam ceva științifico-fantastic, ca să nu pricepem, ci doar despre fotbal, scheme, zâmbete, ceva simplu. Să știți că mai apoi am mai vorbit la telefon, îl mai sunam.

Dar, după ce hoții mi-au furat, printre altele, și agenda telefonică, din apartamentul din Mangalia, n-am mai știut cum să dau de el.

Acum am casa blindată, după ce mi-au devastat casa. Nu mai intră nici pisica, nici dacă dai cu tunul. Dar, așa este omul, de-abia după ce pățește un necaz ia măsuri”, a dezvăluit Rică Răducanu.

Pele a fost o legendă, a reușit să câștige de trei ori Cupa Mondială cu naționala Selecao și a marcat, recunoscut de „Guiness World Record” 1279 de goluri în 1363 de meciuri, incluzând jocurile amicale.

Din nefericire, brazilianul s-a stains, joi, 29.12.2022, din viață la Spitalul Albert Einstein Israelita din Sao Paulo, după mai multe probleme de sănătate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...