Reguli de intrare în România pentru persoanele din Republica Moldova. Ce trebuie să facă obligatoriu la intrarea în țară

Elena Avramescu 27.12.2021, 16:15
Reguli de intrare în România pentru persoanele din Republica Moldova. Ce trebuie să facă obligatoriu la intrarea în țară

Chiar dacă România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic, se pare că regulile au rămas în mare parte aceleași. Cu toate că Republica Moldova a trecut în lista verde, testul PCR va continua să rămână să fie obligatoriu la intrarea în țară. În acest sens, toate persoanele care vin din afara Uniunii Europene trebuie să facă mai multe lucruri, după cum sunt enumerate mai jos.

Reguli de intrare în România pentru persoanele din Republica Moldova

Nu intră în carantină persoanele care sunt vaccinate, trecute prin boală în ultimele 6 luni și au test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte). Dacă nu au teste negative, intră în carantină vreme de 10 zile.

Persoanele care intră în carantină timp de 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) sunt cele care sunt nevaccinate, netrecute prin boală în ultimele 6 luni, însă au un test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

În schimb, persoanele care intră în carantină timp de 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) sunt cele nevaccinate, netrecute prin boală în ultimele 6 luni și care nu au un test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

Reguli de intrare in Romania pentru persoanele din Republica Moldova
Vama Romania

În plus, cetățenii moldoveni care intră în România nu trebuie să completeze declarația epidemiologică, ce a fost verificată până acum la punctele de trecere a frontierei, deoarece toate datele din declarația epidemiologică se regăsesc în Formularul digital de intrare în România.

Pe lângă asta, formularul digital de intrare în România (PLF) a intrat în vigoare din data de 20 decembrie și poate fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro, însă trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară. Cine nu poate să facă acest lucru în acest timp, poate să-l completeze în 24 de ore, la domiciliu, după intrarea în țară, iar cine nu o face, riscă să fie amendat cu până la 3000 lei conform OUG adoptat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...