Regizorul care a făcut Liceenii l-a vrut și pe Florin Piersic în distribuție. Cine l-a cenzurat pe maestru. Povestea aflată abia acum

Nicu Stan 05.07.2023, 14:30
Regizorul care a făcut Liceenii l-a vrut și pe Florin Piersic în distribuție. Cine l-a cenzurat pe maestru. Povestea aflată abia acum

Unul dintre cele mai apreciate filme românești trebuia să aibă în distribuție încă un actor mare al scenei românești. Regizorul care a făcut Liceenii l-a vrut și pe Florin Piersic în distribuție. Cine l-a cenzurat pe maestru. Povestea aflată abia acum.

Florin Piersic trebuia să joace în filmul Liceenii. Oameni lui Ceaușescu l-au interzis

Puțini dintre români știu însă Florin Piersic ar fi trebuit să joace în Liceenii, unul dintre cele mai apreciate filme de către români.

Din păcate asta nu s-a mai întâmplat, pentru că celebrul actor a fost cenzurat. Comuniștii îi răriseră aparițiile televizate în acel timp, după ce s-au arătat deranjați de popularitatea actorului.

Florin Piersic căzuse în dizgrație

După ce a stârnit deranjul în rândul oamenilor lui Ceușescu, Florin Piersic a început să fie tot mai puțin distrubuit în filme. Astfel, Florin Piersic și-a spus la un moment dat oful în fața telespectatorilor.

„Ultima oară când am stat de vorbă cu dumneavoastră, iubiţii mei spectatori, v-am istorisit despre personajul meu, Mărgelatu.

Chiar aşa, Margelatu, ce frumos sună pentru mine acest cuvânt! Articolul – o mică destăinuire – dacă vă mai aduceţi aminte, era ceva concret şi sincer.

Dar mă întreb eu acum, de ce trebuia să ajung la acest rol numai pentru că altul era prea ocupat şi avea prea multe filme de făcut şi de jucat?!

Rolul lui Mărgelatu a însemnat mult pentru Florin Piersic

Pentru mine rolul ăsta a însemnat mult pentru că era altceva decât făcusem până atunci. Cinematografic vorbind, personajul ăsta m-a ţinut în picioare.

Mă mir şi acum cum de am fost acceptat: de atâta timp nu făceam film, nu eram desemnat în nicio distribuţie. Eu ştiam de ce! Simţeam!

Pentru că între toţi oamenii din meseria asta a noastră s-au găsit destui să-mi spună: Nu e scris pe hârtie. E un consemn tacit! E o «comunicare telefonică»: omul ăsta să fie mai puţin prezent!“ spunea Florin Piersic.

Floirn Piersic urma să joace în Liceenii cu fiul său

Trebuie menționat că împreună cu Florin Piersic, în filmul Liceenii, trebuia să joace și fiul său, Florin Piersic Jr.

„Mă gândesc acum la săracul regizor care, după «Liceenii», dorea neapărat ca tatăl şi fiul ― Florin şi Florinel (student la IATC) să apară alături într-un film, dar s-a replicat sever: «Ce-s familiarismele astea? Unul nu-i de ajuns? Trebuie doi?» şi regizorul, care vedea «comercial» problema, n-a mai avut replică.

Nici vorbă nu poate fi de aşa ceva pentru că «steaua» din frunte nu ţi-o ia nimeni dacă o ai, aşa spune o colegă de-a mea de generaţie! Dar câte n-aş fi vrut eu să vă ofer şi aş fi fost în stare… Nu se putea!”, a mai povestit Florin Piersic.

Urmăriți Impact.ro și pe