Reforma pensiilor, adoptată în Franța. Senatul a votat, în ciuda protestelor din ultimele zile

Andrei Simion 12.03.2023, 10:27
Reforma pensiilor, adoptată în Franța. Senatul a votat, în ciuda protestelor din ultimele zile

Reforma pensiilor inițiată de președintele Emmanuel Macron a fost adoptată în Franța. Senatul de la Paris a votat-o, sâmbătă seara, în ciuda protestelor și a grevelor ce au avut loc în ultimele zile.

Reforma pensiilor a fost adoptată în Franța

Reforma pensiilor a fost adoptată după ce 195 de membri ai camerei superioare a Parlamentului francez au votat pentru. Alți 112 politicieni au votat împotrivă, în contextul în care proiectul a stârnit șapte zile de greve și proteste în toată Franța.

„După sute de ore de dezbateri, Senatul a adoptat planul de reformă a pensiilor. S-a făcut un pas important pentru a realiza o reformă care să garanteze viitorul sistemului nostru de pensii”, a scris, pe Twitter, premierul Elisabeth Borne.

Reforma pensiilor, adoptată în Franța. Senatul a votat, în ciuda protestelor din ultimele zile
Proteste în Franța

Prim-ministrul Franței vrea ca proiectul de lege să fie adoptat definitiv

Elisabeth Borne a adăugat că este complet angajată să se asigure că textul va fi adoptat definitiv în zilele următoare. „S-a făcut un pas important”, a salutat declarat ea, precizând că este convinsă că „există o majoritate” în Parlament pentru adoptarea reformei.

Proiectul de lege referitor la reforma pensiilor urmează să fie revizuit de o comisie mixtă de parlamentari ai Camerei Inferioare și Superioare, cel mai probabil miercuri, 15 martie.

În cazul în care comisia va cădea de acord asupra textului, un vot crucial va avea loc joi, 16 martie, în Adunarea Naţională, Camera Inferioară a Parlamentului.

Proteste masive în Franța

În timp ce Senatul francez încheia examinarea reformei pensiilor, sute de mii de oameni au ieşit în stradă în cea de-a şaptea zi de acţiune împotriva reformei ce prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Conform Ministerului de Interne, sâmbătă, 11 martie, au protestat 368.000 de persoane în toată Franţa, dintre care 48.000 la Paris. În capitala franceză au avut loc și scene violente, iar 32 de persoane au fost arestate pentru port de armă și comportament violent.

Urmăriți Impact.ro și pe