Record de decese în Anglia din cauza alcoolului în perioada de carantină. Creștere semnificativă față de 2019

Stan Filon 06.05.2021, 20:29
Record de decese în Anglia din cauza alcoolului în perioada de carantină. Creștere semnificativă față de 2019

Pe lângă noul virus care a făcut ravagii și în Marea Britanie, autoritățile s-au mai confruntat cu o problemă foarte gravă, în timpul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse pentru stoparea răspândirii virusului. Tot mai mulți britanici și-au înecat amarul în alcool, fiind înregistrată cea mai mare cifră de decese provocate de băuturile spirtoase!

Record de decese în Anglia din cauza alcoolului în perioada de carantină

Cifree legate de decesele provocate de consumul de alcool erau foarte apropiate de la an la an, încă din 2001, de când a început să fie colectate date în acest sens. Ei bine, anul 2020 a adus însă un val de decese printre consumatorii de alcool, iar acest lucru a coincis cu restricțiile impuse de guvernul britanic pentru stoparea răspândirii coronavirusului.

Astfel, au fost înregistrate în anul 2020 nu mai puțin de 7.423 de persoane ucise de băuturile alcoolice, cu 20% mai multe față de anul 2019, potrivit Biroul Naţional britanic de Statistică, citat de news.ro. Numărul anual al morţilor din cauza consumului de alcool a atins un vârf în 2020 în Anglia şi Ţara Galilor.

Record de decese in Anglia din cauza alcoolului in perioada de carantina
Record de decese in Anglia din cauza alcoolului in perioada de carantina

80% din decese au fost cauzate de o boală de ficat provocată de alcool

Nivelul mortalităţii din cauza consumului de alcool în primul trimestru din 2020 – din ianuarie în martie – era ”statistic similar celui din anii precedenţi”, subliniază ONS, ”însă nivelul în al doilea, al treilea şi al patrulea trimestru din 2020 au fost semnificativ mai mari decât cele din oricare alţi ani”.

”ONS anunţă că această creştere coincide cu începutul pandemiei” covid-19, potrivit lui Sadie Boniface, directoarea de cercetare la Institute of Alcohol Studies. Consumul ridicat de alcool a coincisr şi cu o serie de măsuri de carantină, dintre care prima a fost anunţată de Guvernul britanic pe data de 23 martie 2020.

Morţile înregistrate de ONS sunt, majoritatea, legate de probleme de dependenţă pe termen lung – 80% au fost cauzate de o boală de ficat provocată de alcool, 10% au fost cauzate de comportamente sau stări mentale periculoase legate de consumul de alcool, iar 6% unei intoxicaţii alcoolice.

Directoarea de cercetare la Institute of Alcohol Studies consideră că decesele au intervenit la persoanele care deja consumau alcool în exces, dar și din cauza ”accesului la îngrijiri” destul de îngreunat. ”De exemplu, bolile de ficat constituie adesea urgenţe, însă oamenilor le poate fi frică să se ducă la urgenţe, din cauza virsului SARS-CoV-2”, mai explică Sadie Boniface.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI