Reacția BOR după ce părintele Calistrat a lovit o enoriașă: „Este absolut scandalos și compromițător”

Stan Filon 10.11.2022, 15:42
Reacția BOR după ce părintele Calistrat a lovit o enoriașă: „Este absolut scandalos și compromițător”

Biserica Ortodoxă Română a oferit o primă reacție după ce părintele Calistrat a fost filmat în timp ce lovește două  femei, chiar în curtea bisericii unde slujește. În plus, și părintele a încercat să vină cu o explicație și spune că a împins-o pe una dintre femei, însă din imagini se vede cum omul lui Dumnezeu o lovește cu palma peste cap, iar femeie se prăbușește la pământ.

Reacția BOR după ce părintele Calistrat a lovit o enoriașă

Așadar, a venit și reacția BOR în scandalul în care este implicat părintele Calistrat, foarte cunoscut în mediul online. Acesta a fost filmat în timp ce agresează o enoriașă, chiar în curtea bisericii din Iași unde slujește. Părintele spune să doar a împins-o pe una dintre femei și a explicat și în ce context. În plus, părintele nu exclude faptul că ar fi putut fi atras cumva într-un fel de capcană.

„(…)Mi-e jenă de ele, că sunt două femei cu probleme de comportament… Dumnezeu să le lumineze! Aseară au scos o avocată din biserică de la Maslu, şi i-au spus ‘Cârpo, o să ştergem cu tine pe jos! Iar ai venit?’ Eu citeam moliftele sfântului Vasile şi erau clar că erau pregătite de isterie. Şi eu le-am explicat cele 4 puncte conform legii pe care ele le încălcau. Că nu au voie să filmeze, să se ia de lume, să jignească persoane. Si mi-au zis ‘Ştii tu, gunoiule, legea!’Și au început să mă filmeze. Şi am luat o pe una şi am împins-o. Şi au ieşit afară şi mi-au spus că mă blesteamă. Eu m-am dus în continuare la spovedit, şi între timp a venit agentul de poliţie, chemat tot de ele. Şi oamenii care erau acolo au dat declaraţii. Dar ele au mai făcut scandal şi în altă parte. Că ele au reclamat că nu e drept dealul în cimitir. Eu am crezut că e o chestie banală, nu ştiam că a ajuns şi pe aici. Nu vreau să acuz pe nimeni, poate să fie şi un aranjament sau o simplă coincidenţă.(…)”, a spus părintele Calistrat potrivit bzi.ro.

„Total descalificant pentru oricine”

Ei bine, a venit și reacția Bisericii Ortodoxe Române în acest caz. După ce a văzut imaginile în care părintele Calistrat o lovește pe femeia respectivă, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a spus că cei care pot oferi detalii sunt cei de la Episcopia Iași. Acesta a spus, totuși, și câteva cuvinte despre fapta preotului.

„Singurul punct de vedere autorizat/ informat prin ancheta îl poate oferi mitropolia de la Iasi, de care aparține pr. Calistrat. Gestul său, dacă se va dovedi real, este absolut scandalos și compromițător. Total descalificant pentru oricine, cu atât mai mult pentru un monah și cleric. Impardonabil!”, a spus Vasile Bănescu.

A venit o reacție și de la Arhiepiscopiei Iaşilor, de la părintele Constantin Sturzu, care este Consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”, a spus părintele Sturzu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...