EXCLUSIV

Răzvan Cherecheș avertizează despre măsurile anti-pandemice de luat în această vară. „Guvernul trebuie să-i informeze pe oameni”

Alexandru Catalan 09.05.2022, 17:54
Răzvan Cherecheș avertizează despre măsurile anti-pandemice de luat în această vară. „Guvernul trebuie să-i informeze pe oameni”

Executivul condus de Nicolae Ciucă ar trebui să folosească răgazul oferit de lunile de vară pentru a comunica populației că pandemia de COVID-19 nu s-a terminat! Așa sună opinia lui Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate publică și cadru universitar clujean. El a declarat în exclusvitate pentru Impact.ro că specialiștii și medicii au avertizat de mai multe ori că pandemia încă nu s-a încheiat.

Răzvan Cherecheș, avertisment cu privire la pandemie

„La începutul acestei primăveri, acum trei luni, când la 9 martie s-a dat de știre țării că se vor ridica toate restricțiile a fost într-un fel o competiție a veștilor bune. Și mai toți politicienii s-au grăbit să le mediatizeze. Așa s-a întâmplat și în vara trecută, între premierul de atunci, Florin Cîțu, și președintele Klaus Iohannis. De data asta asta, termenii în care s-a comunicat au indus opiniei publice sentimentul că pandemia s-a încheiat. Or, lucrurile nu stau deloc așa!”, afirmă profesorul clujean pentru impact.ro.

„Lumea nu se va supăra la toamnă dacă nu se vor aplica noi restricții! În caz contrar, mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții”

El spune că acum este momentul oportun al unor noi campanii de informare a populației pe această temă:

„Situația din China, dar și din alte țări asiatice, ne arată că pandemia e încă puternică. Chiar și în Statele Unite, situația s-a degradat puțin, dar numărul celor decedați sau al celor ce necesită internare e încă mic. Cu toate acestea, nu poți exclude, mai ales în China, apariția unor noi tulpini, în contextul episoadelor pe care le traversează acolo pandemia.

Ca atare, românii ar trebui acum atenționați, constant. Mesaje care să avertizeze contra efectelor pandemiei ar pune în gardă populația. Nu se va supăra nimeni dacă, la toamnă, nu va fi cazul aplicării unor noi restricții. În caz contrar, dacă lucrurile vor lua însă o întorsătură urâtă, mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții, la care nu a avut nimic de comentat în ultimii doi ani. Asta și fiindcă mesajul pe care ea îl poartă în prezent e că pandemia s-a încheiat!”

Razvan Chereches avertizeaza despre masurile anti-pandemice de luat in aceasta vara. Guvernul trebuie sa-i informeze pe oameni. EXCLUSIV
Razvan Chereches a fost, la inceputul anului trecut, pentru cinci saptamani, consilier onorific la Ministerul Sanatatii

„Ministerul Sănătății ar avea de jucat un rol special aici”

Răzvan Cherecheș nu e însă foarte optimist în ceea ce privește atitudinea adoptată de Executiv.

„Un guvern prudent pe tema asta ar fi atent la desfășurarea pandemiei pe plan european și mondial. Iar Ministerul Sănătății ar avea de jucat un rol special aici. Or, în ultimele săptămâni, din câte putem lesne observa, agenda publică a ministerului nu e deloc concentrată pe chestiunea asta.

Mai degrabă altele sunt temele de atracție, cum ar fi chestiunea SMURD-ului și a conducerii acestuia. Vorbim mai degrabă despre chestiuni de oportunitate politică, decât despre teme care să atingă cu adevărat menținerea stării de sănătate a populației”, e de părere același Răzvan Cherecheș.

Expertul în politici de sănătate publică susține că la trei luni de la eliminarea restricțiilor, un număr foarte mic de conaționali mai observă azi cu atenție pandemia de COVID.

„În spațiile închise și aglomerate am putut observa că doar medicii și cei care știu cum funcționează organismul uman mai poartă măști de protecție. Le atrag atenția celorlalți că este indicat să le urmeze exemplu. Doar în felul acesta vom putea ține în frâu evoluția viitoare a pandemiei.

Fiindcă până la toamnă va scădea imunitatea celor care s-au vaccinat sau a celor care au trecut prin boală și vor crește rezervele de persoane umane pe care boala nu va ezita să le trateze asemenea unei ținte ideale. Cu consecințe poate total neplăcute!”, a conchis Răzvan Cherecheș.

Urmăriți Impact.ro și pe