SPECIAL

Războiul Rusiei în Ucraina nu a mers conform planului, dar regimul putinist a supraviețuit. Cum își menține Putin popularitatea

Beatrice Dumitru 24.08.2022, 11:10
Războiul Rusiei în Ucraina nu a mers conform planului, dar regimul putinist a supraviețuit. Cum își menține Putin popularitatea

Au trecut șase luni de când președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia neprovocată în Ucraina, un război care a devenit o calamitate. Milioane de ucraineni au fost strămutați, orașul Mariupol a fost aproape șters de pe hartă, iar ofensiva lansată pe 24 februarie a evidențiat comportamentul brutal al armatei ruse și desconsiderarea completă a acesteia față de civili.

Cum a rezista regimul putinist

Potrivit ultimelor calcule ale Pentagonului, invazia a costat Rusia între 70.000 și 80.000 de militari uciși și răniți, dar este sigur că Moscova a pierdut mai multe trupe în luptele de o jumătate de an în Ucraina decât au pierdut sovieticii într-un deceniu de război în Afganistan.

Dar orice comparație între Rusia lui Putin și zilele de decădere ale URSS sunt premature. Rusia s-a schimbat, într-adevăr, din 24 februarie, însă crăpăturile în edificiul putinismului sunt greu de deslușit. Majoritatea rușilor au susținut în mod deschis războiul sau au acceptat în tăcere campania de restaurare imperială.

Războiul Rusiei în Ucraina nu a mers conform planului, dar regimul putinist a supraviețuit. Cum își menține Putin popularitatea
Cei mai mulți dintre ruși susțin războiul lui Vladimir Putin.

Evaluările liderului de la Kremlin nu au fost afectate de război. Atât sondajul de stat WCIOM, cât și agenția independentă de sondaje Levada-Center au pus în mod obișnuit cotele de popularitate ale lui Putin peste 80% din 24 februarie. Un sondaj WCIOM din iunie a constatat că 72% dintre ruși susțin „operațiunea militară specială” a președintelui lor, potrivit unei analize CNN.

Cum își păstrează Vladimir Putin popularitatea

Cifrele sondajelor reflectă, pur și simplu, puterea propagandei de stat a Rusiei și capacitatea sa amețitoare de a construi o realitate alternativă, în care navele de război rusești nu sunt scufundate de rachete ucrainene și bazele rusești explodează accidental.

La urma urmei, guvernul rus a acționat rapid după invazie pentru a închide gura presei libere a Rusiei, introducând o lege draconiană care a impus sancțiuni penale severe pentru informațiile „false” care discreditau forțele sale armate.

Clasele de mijloc, relativ înstărite, ale țării nu sunt la curent cu bilanțul războiului, iar mulți dintre cei uciși pe front sunt din regiunile mai sărace ale Rusiei. Regiunile cu cel mai mare număr de victime documentate sunt așa-numitele „republici etnice” Daghestan și Buriatia, a constatat site-ul de știri independent Mediazona. În schimb, numărul victimelor din cele două cele mai bogate și mai populate orașe ale Rusiei, Moscova și Sankt Petersburg, a fost relativ scăzute.

Popularitatea lui Putin este uneori atribuită unui climat de frică și conformitate. Potrivit OVD-Info, un grup independent care urmărește arestările din Rusia, 16.380 de persoane au fost închise sau reținute pentru activism anti-război și au fost deschise 75 de dosare penale. Deloc surprinzător, invadarea Ucrainei de către Rusia a reînviat discuțiile referitoare la regimul lui Putin și dacă ar trebui sau nu etichetat drept fascist.

Se va întoarce opinia publică?

Unii observatori se întreabă cât timp poate conta Vladimir Putin pe sprijinul poporului rus pe fondul sancțiunilor internaționale dure care au izolat Rusia de economia globală și au redus drastic oferta de importuri. Investitorii occidentali au fugit în mare parte din țară, iar sectoare ale economiei precum aviația, care au depins multă vreme de aeronavele fabricate în SUA sau Europa, au fost puternic afectate.

În ciuda iluziilor lui Putin privind autosuficiența și substituirea importurilor, producția internă a Rusiei a ajuns la un impas complet, fără capacitatea de a înlocui afacerile, produsele și talentele pierdute. Scăderea bazei interne de inovație și producție a Rusiei a dus la creșterea prețurilor și la îngrijorarea consumatorilor”, spune un studiu recent realizat de Chief Executive Leadership Institute al Școlii de Management din Yale.

Totuși, sistemul financiar al Rusiei nu s-a prăbușit, iar anxietatea consumatorilor nu s-a tradus în tulburări politice. Pentru Ucraina și susținătorii săi, conversația s-a mutat acum spre găsirea unor modalități de a provoca durere rușilor pentru sprijinul acordat lui Putin.

Lucrăm la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru ca cetățenii statului terorist să simtă partea lor de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă. Discuția despre restricțiile vizelor în Europa pentru deținătorii de pașapoarte rusești se extinde în fiecare zi, noi state și noi politicieni i se alătură”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Dar Vladimir Putin pare că este dispus să joace un joc de lungă durată cu Occidentul și se bazează pe faptul că în următoarele șase luni europenii vor plăti prețuri mai mari pentru energie, ceea ce ar putea crește presiunea asupra guvernelor pentru a împinge Ucraina să se supună unui acord de pace. Însă și ucrainenii luptă pentru supraviețuirea lor națională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...