Război Ucraina. Oraşul Harkov, distrus de bombardamente. Oamenii se înghesuie să prindă un tren care să îi ducă departe de pericol

Iancu Andreea 07.03.2022, 11:44

Conflictul din Ucraina se află în cea de-a 12-a zi. Atacurile armatei ruse continuă asupra mai multor regiuni ale statului ucrainean, în încercarea de a obține supremația și controlul zonelor cheie. Recent, orașul Harkov, aproape distrus de bombardamente, a dezvăluit un tablou cumplit. În același timp, mii de oameni se înghesuie pe peronul gării pentru a lua un tren care să îi ducă departe de război.

Cum arată orașul Harkov, după ce a fost distrus de bombardamente. Bilanțul sumbru al autorităților ucrainene

Duminică noapte, orașul Harkov a fost afectat de bombardamente, armata rusă continuând asaltul asupra teritoriului ucrainean. Mai multe persoane și-au pierdut viața în urma exploziilor din al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, după Kiev. Cel puțin opt persoane au murit după ce atacurile armatei ruse au ajuns în zonele rezidențiale din orașul nord-estic Harkov, în ultimele 24 de ore, a fost anunțul făcut de Serviciul de Urgență al Ucrainei, în cadrul unui comunicat oficial.

Un atentat cu bombă a avut loc în jurul orei 19:15, ora locală, duminică, susțin autoritățile, fiind afectate mai multe clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, dar și clădiri administrative, instituții medicale, de învățământ și cămine, despre care se cunoaște că au fost „demolate complet sau parțial”. Totodată, mai multe incendii de amploare au cuprins 21 de clădiri din zona centrală a orașului. Autoritățile au reușit să salveze și să evacueze aproximativ 200 de persoane, în timpul incendiilor, însă se așteaptă la alte victime suplimentare.

Ucrainenii se înghesuie să fugă din calea războiului

În timp ce mii de locuitori din Ucraina au ieșit duminică pe străzile orașelor bombardate pentru a protesta față de invazia trupelor ruse, alții au ales o cale de a scăpa de teroarea războiului. Astfel, gara din Harkov a devenit neîncăpătoare, după ce peronul s-a umplut de ucraineni disperați să prindă un tren care să îi ducă departe de regiunea de conflict.

Armata rusă continuă distrugerile, civilii devenind ținte în fața soldaților ruși care au deschis focul în Nova Kahovka, din sudul Ucrainei, rănind cinci persoane. De asemenea, bombardamentele din orașul Mariupol, din sud-estul țării, au ucis zeci de oameni. Rușii au bombardat zonele de la periferia Kievului, duminică, pregătind trupele pentru un atac dur asupra capitalei, anunțat de comandanții ucraineni pentru ziua de luni.

Tot luni, în cea de-a 12-a zi de la debutul războiului, se așteaptă o nouă rundă de negocieri între cele două delegații, ucraineană și rusă. Deocamdată, primele astfel de discuții au stabilit crearea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, în timp ce rușii au promis încetarea focurilor în această perioadă de eliberare a ucrainenilor vulnerabili. Soldații lui Putin nu au respectat însă această înțelegere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...