Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan tinde să se extindă. Astfel, Iranul amenință că va interveni în conflictul dintre cele două state. Care sunt condițiile impuse de oficialii de la Teheran pentru a nu se amesteca în război.
Iranul ar putea interveni în războiul Armenia-Azerbaidjan
Conducerea Teheranului a transmis un comunicat de presă, în urmă cu o zi, prin care dădea un avertisment dur. Ministerul iranian de Externe anunța că în lipsa unor măsuri care să nu ducă conflictul la granița iraniană, Iranul ar putea interveni în război. Se pare că recent, mai multe sate de la graniță au fost lovite de obuze de mortiere.
„Orice intruziune pe teritoriul ţării noastre de către una sau alta dintre părţile aflate în conflict este intolerabilă şi noi avertizăm serios toate părţile să-şi ia precauţiile necesare în această privinţă”, potrivit unui comunicat al Ministerului iranian de Externe, citat de adevarul.ro.
Acest avertisement vine în urma unui incident nefericit. Un copil de șase ani a fost rănit miercuri, după ce cinci obuze au avariat satul Parviz Khanlou. Potrivit agenției de presă Irna, citată de AFP, viceguvernatorul regiunii Ardabil, Behrouz Nedai, a solicitat localnicilor să se păstreze la distanță de zona de conflict. Totuși, statul iranian are o comunitate azeră importantă. Aproximativ 10 milioane de azeri locuiesc în Iran, precum și încă 100.000 de armeni. În acest context, regimul de la Teheran a emis sâmbătă un comunicat prin care declară că poate participa la discuții pentru a ajuta la restabilirea păcii în regiune.
Nagorno Karabah, enclava care a dus la izbucnirea războiului dintre Armenia și Azerbaidjan
Armenia și Azerbaidjan, în război
Conflictul dintre cele două state arde mocnit de ani de zile, mai exact din 1920. Se pare că la originea disputelor dintre Armenia și Azerbaidjan se află Joseph Stalin. Fostul lider al URSS a stabilit ca regiunea Nagorno-Karabah, locuită în majoritate de armeni, să fie sub controlul Azerbaidjanului. Deși niciunul dintre state nu a fost de acord cu această decizie, nu au existat incidente o lungă perioadă de timp.
Căderea URSS la finalul anilor 1980 a dus la escaladarea unui conflict din cauza forțelor naționaliste. Astfel, în anii ’90, regiunea a fost scena unui război care s-a soldat cu 30.000 de morți. Ulterior, în 1994, Armenia și Azerbaidjan au încheiat un acord de încetare a focului. Cu toate acestea, statele se acuză frecvent pentru violențele izbucnite în teritoriu.
„Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune.”, a anunțat președinția de la Ankara.
Ambele state au interese diferite față de cele două participante la război. Turcia are legături culturale strânse cu Azerbaidjanul și conflicte vechi cu Armenia. Oficialii de la Ankara au refuzat să recunoască genocidul armean din 1915. De asemenea, Turcia și-a închis frontiera cu Armenia în 1993, fără a dezvolta relații diplomatice vreodată.
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...