Rata de imunizare colectivă în România este de 44%. Cum au calculat Valeriu Gheorghiță și colegii săi

Iancu Andreea, Narcisa Tomulescu 20.07.2021, 17:51
Rata de imunizare colectivă în România este de 44%. Cum au calculat Valeriu Gheorghiță și colegii săi

În contextul în care amenințarea valului al patrulea pare că bate la ușă din toamnă, autoritățile din România fac mai multe calcule privind rata de imunizare colectivă în țara noastră. Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a transmis astăzi faptul că românii au ajuns la o rată de 44% privind imunizarea în fața Covid-19. Chiar dacă campania de vaccinare pare să nu se mai desfășoare cu același ritm alert, datele recente aduc totuși vești bune.

Rata de imunizare colectivă față de Covid-19, în România, a atins 44%. Cum au ajuns autoritățile la acest procent

Tulpina Delta, considerată de către specialiști ca fiind cea mai de temut de până acum, de la izbucnirea pandemiei, pare să amenințe revenirea infectărilor în număr mare din toamnă. Pentru a preîntâmpina eventualele îmbolnăviri, autoritățile din țara noastră s-au apucat să calculeze care este situația imunizării în fața Covid-19 în cazul românilor.

Potrivit datelor furnizate recent de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, rata de imunizare colectivă a atins 44% în țara noastră. În plus, specialistul a precizat și care sunt județele fruntașe, cu cel mai bun procent de imunizare în fața Covid-19. Pentru a ajunge la aceste procente, autoritățile au luat în calcul nu doar românii vaccinați cu unul dintre serurile puse la dispoziție, ci și pe aceia care au trecut deja prin boală.

Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. (…) Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%, a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, susținută la Palatul Victoria.

Cum au ajuns autoritățile la o rată de imunizare de 44%
Bucureștiul, printre localitățile cu cea mai mare rată de imunizare

Care sunt județe cu rata cea mai mare de imunizare

Şeful CNCAV a precizat că există diferențe notabile între mai multe dintre județele din România, menționând totodată faptul că Bucureștiul se numără printre localitățile care se bucură de o rată de imunizare de peste 60%. Pe lângă Capitală, județul Cluj și Ilfov au reușit să depășească această rată de imunizare.

Două judeţe şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60% – judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă. (…) La nivel naţional, repet, vorbim de o estimare de 44% rată de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare, a menţionat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...