Răsturnare de situație în cazul incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. De la ce a pornit focul, de fapt

Gabriela del Pupo 19.06.2023, 15:37
Răsturnare de situație în cazul incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. De la ce a pornit focul, de fapt

Raportul final în cazul incendiului de la Piatra Neamț confirmă varianta procurorilor care au anchetat cazul. De altfel, în pandemie, instalațiiile de oxigen au cauzat incendii și la Constanța sau în Capitală, la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Incendiul de la Piatra-Neamț s-a produs la 14 noiembrie 2020. În urma tragediei, 10 pacienți de la secția ATI au murit și medicul Catalin Denciu, aflat de gardă la acel moment, a fost grav rănit în timp ce încerca să-și salveze pacienții. Acesta a fost tratat în străinătate, având arsuri deosebit de grave. Se pare că incendiul a fost provocat de neglijența unei asistente. Raportul final arată că aceasta ar fi lăsat nesupravegheată o candelă la căpătâiul unui pacient aflat în agonie.

A existat și suspiciunea unui scurtcircuit

Anchetatorii au luat, încă de la începutul anchetei, în calcul faptul că lumânarea aprinsă ar fi reprezentat sursa incendiului. Două asistente au fost acuzate de ucidere din culpă. Două saloane în care erau internați în total 16 pacienți au luat foc în urma acestei neglijențe. Pentru că aveau forme grave de Covid-19, pacienții erau intubați și dependenți de aparatele de oxigen pentru supraviețuire.

„Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale”, arătau procurorii care au anchetat cazul.

Raportul final arată că sursa incendiului a fost candela lăsată la căpătâiul unui muribund.

„Raport final la ICCJ cu privire la incendiul de la spitalul din Piatra- Neamț: incendiul a pornit de la asistentă din salon care manevră o candelă ce a fost adusă la capul unui muribund în secția ATI fără ventilație. Deși exista inițial și suspiciunea unui scurtcirucuit , acesta a apărut ulterior  urmare a propagării incendiului în faza de “preflashover”.”, spune avocatul Adrian Cuculis.

Ce se arată în raportul final?

Concluziile trase de procurorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție arată că posibilitatea ca un scurtcircuit să fi fost cauza incendiului nu este la fel de plauzibilă ca cea în care sursa flăcării care a cauzat tragedia să fi fost o candelă aprinsă. Având în vedere faptul că secția de Terapie Intensivă nu avea ventilație, orice flacără aprinsă reprezenta un pericol major de incendiu sau chiar explozie.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Iată mai jos documentul emis de procurorii ICCJ cu concluziile anchetei finale:

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...