Răsturnare de situație: cum ar putea ieși Dragnea din pușcărie grație unei decizii luate de Curtea de Apel București

Alexandru Ioanid 03.10.2019, 15:06
Răsturnare de situație: cum ar putea ieși Dragnea din pușcărie grație unei decizii luate de Curtea de Apel București

O decizie a Curții de Apel București ar putea arunca în aer multe dosare de corupție, inclusiv pe cel al lui Liviu Dragnea. Fostul lider PSD poate ieși din închisoare grație unei hotărâri care se referă la completul de cinci judecători care l-a condamnat.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în luna mai, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. El a fost trimis la pușcărie de un complet de cinci judecători de la Înalta Curtea.

Acum, însă, Curtea de Apel București a declarat ilegală constituirea acelor completuri de 5 magistrați de la ÎCCJ. Decizia a venit în urma unei sesizări a Cameliei Bogdan, magistrat care se judecă, în această perioadă, cu Înalta Curte.

De precizat că decizia CAB nu este definitivă. Dacă va fi păstrată și de Înalta Curte, Liviu Dragnea poate spera la eliberarea din închisoare și la rejudecarea procesului.

Cum ar putea scăpa Dragnea de pușcărie

Decizia Curții de Apel București poate fi contestată și, cel mai probabil, se va întâmpla acest lucru. Dacă va fi menținută și la Înalta Curte, atunci Liviu Dragnea are toate șansele să iasă din pușcărie.

El poate depune o contestație în anulare, adică să arate că a fost condamnat de un complet constituit ilegal. După modelul Elena Udrea și Alina Bica, el ar putea obține suspendarea exercitării pedepsei.

Mai mult, poate obține și rejudecarea dosarului de la zero. Asta pentru că, după condamnarea lui, CCR a decis că a fost condamnat în primă instanță de un complet de trei judecători care nu era specializat în corupție. Doar în baza acelei decizii, nu putea fi eliberat – pentru că primise condamnare definitivă.

Dar dacă și completul de cinci judecători a fost constituit ilegal, atunci Dragnea are toate șansele să iasă din pușcărie. 

Liviu Dragnea PSD
Inquam Photos / Octav Ganea

Există deja câteva precedente în acest sens. Cel mai sonor nume este cel al Elenei Udrea. Ea a primit șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, fiind condamnată de un complet de la ÎCCJ format din cinci judecători.

Instanța a decis definitiv că acel complet a fost constituit ilegal, astfel că Udrea a depus o contestație în anulare și a obținut suspendarea pedepsei până la rejudecarea dosarului. La fel au făcut și alți inculpați precum Alina Bica și Dan Șova.

Toți fuseseră condamnați definitiv, dar instanța a decis eliberarea lor.

La fel ar putea spera acum și Liviu Dragnea, dacă decizia Curții de Apel București va fi menținută și la ÎCCJ.

Urmăriți Impact.ro și pe