Raport ONU. Dovezi că Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina, deși sunt interzise împotriva civililor

Beatrice Dumitru 11.03.2022, 23:11
Raport ONU. Dovezi că Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina, deși sunt interzise împotriva civililor

Secretarul ONU Jens Stoltenberg avertiza săptămîna trecută că Rusia folosește artilerie interzisă pe scară largă în Ucraina. Acum, ONU susține că deține dovezi în acest sens, ceea ce înseamnă că folosirea unor astfel de arme ar putea echivala cu crime de război. De la începutul invaziei ruse, în Ucraina s-au înregistrat cel puțin 549 de decese în rândul civillor.

Dovezi că Rusia folosește artilerie interzisă în Ucraina

Agenția ONU are zeci de observatori în Ucraina și se așteaptă să sosească mai mulți după ce comisia instituită de Consiliul de la Geneva pentru investigarea posibilelor crime de război va fi operațională. ONU a confirmat cel puțin 549 de morți civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, deși susține că cifra reală ar putea fi mai mare.

În acest context, biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că a primit „rapoarte credibile” cu privire la mai multe cazuri în care forțele ruse au folosit bombe cu dispersie în Ucraina, adăugând că utilizarea fără discernământ a unor astfel de arme ar putea echivala cu crime de război, scrie Reuters.

Raport ONU. Dovezi că Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina, deși sunt interzise împotriva civililor
Ucraina este sub asediu de 16 zile.

Din cauza efectelor pe suprafață extinsă, utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului internațional umanitar care guvernează desfășurarea ostilităților. Reamintim autorităților ruse că dirijarea atacurilor împotriva civililor și a obiectivelor civile, precum și așa-numitele bombardamente de zonă în orașe și sate și alte forme de atacuri nediscriminatorii, sunt interzise de dreptul internațional și pot echivala cu crime de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Liz Throssell.

Ce sunt bombele cu disperie

Bombele cu dispersie sunt alcătuite dintr-o carcasă goală care explodează în aer, dispersând zeci sau chiar sute de „bombețe” mai mici pe o zonă largă. Rusia nu este parte la o convenție din 2008 care interzice munițiile cu dispersie, deși este obligată de dreptul internațional umanitar, în special de interzicerea atacurilor fără discriminare.

Kievul a acuzat forțele ruse că au lovit un spital de psihiatrie din apropierea orașului Izyum, din est, ceea ce a determinat-o pe Throssell să spună că rapoartele privind atacurile asupra centrelor de sănătate din Ucraina sunt „șocante”.

O bază de date a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că au existat până acum 27 de atacuri asupra centrelor de sănătate de la începutul invaziei ruse. Rusia a negat că a vizat civili în ceea ce numește o „operație specială de demilitarizare” a Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...