Raport. Cum ar putea Occidentul să lase Rusia fără armele de înaltă tehnologie și sistemele de comunicații

Beatrice Dumitru 08.08.2022, 17:31
Raport. Cum ar putea Occidentul să lase Rusia fără armele de înaltă tehnologie și sistemele de comunicații

Moscova a găsit modalități de a ocoli sancțiunile și controalele pentru armamentul pe care îl folosește pe frontul din Ucraina. Dar, dacă aceste lacune vor fi eliminate, armata Kremlinului ar putea primi o mare lovitură, iar un raport Rusi spune cum poate fi împiedicat efortul de război al Moscovei.

Cum poate rămâne Rusia fără armament

Cercetătorii de la Rusi, Institutul Regal al Serviciilor Unite, au petrecut luni de zile în Ucraina, examinând 27 dintre cele mai moderne sisteme militare ale Rusiei, fie capturate, doborâte sau abandonate de trupele ruse. Aproape toate sistemele militare moderne ale Moscovei depind de microelectronica fabricată în vest, potrivit raportului.

Ei au descoperit cel puțin 450 de tipuri diferite de componente unice, fabricate în străinătate, majoritatea în SUA, dar și în alte țări occidentale. De asemenea, produse de la mărci cunoscute, precum Sony și Texas Instruments, au fost găsite pe câmpul de luptă în sistemele de arme rusești. Armata Rusiei ar putea fi în imposibilitatea de a folosi armele de înaltă tehnologie și sistemele de comunicații pe care le folosește în războiul din Ucraina dacă Occidentul ar înăspri controalele la export, se arată în raport.

Raport. Cum ar putea Occidentul să lase Rusia fără armele de înaltă tehnologie și sistemele de comunicațiisiste
Rusia a distrus mai multe orașe ale Ucrainei.

Ce spune raportul

Jack Watling, cercetător senior la Rusi și unul dintre autorii raportului de 60 de pagini, a declarat că există posibilitatea de a interzice definitiv Rusiei accesul la aceste componente, dintre care multe sunt fabricate în SUA, dar și în Elveția, Țările de Jos, Marea Britanie, Germania și Franța.

Dacă aceste componente pot fi interzise, atunci rușii nu vor putea să reînnoiască arsenalul de echipamente pe care l-au pierdut în Ucraina”, a spus Dr. Watling pentru BBC.

El a subliniat faptul că Rusia este dependentă de artilerie și rachete cu care a devastat orașele și satele din estul Ucrainei și au permis forțelor terestre rusești să facă progrese lente pe front.

Sistemul rus de luptă depinde în mare măsură de ceea ce se numește lovitură de recunoaștere: găsirea țintelor și apoi lovirea lor cu o putere de foc copleșitoare. Și ceea ce am descoperit este că aproape fiecare verigă din acel lanț depinde de componentele occidentale”, a adăugat Jack Watling.

Flota de drone de luptă a Rusiei, care cercetează locațiile pozițiilor ucrainene înainte de a fi bombardate cu artilerie, utilizează tot microelectronice, camere și sisteme de comunicații importate. Toate sunt cu specificații înalte și multe ar trebui să facă obiectul controalelor la export. Pentru ca rachetele balistice și de croazieră cu rază lungă de acțiune să fie precise, acestea trebuie să aibă microcipuri fabricate în Occident.

Cum a reușit Rusia să obțină componentele de înaltă tehnologie?

Se pare că a găsit mai multe metode. O rețea clandestină există într-o anumită formă încă din perioada sovietică. Operat de ofițeri ruși de informații, folosește hub-uri intermediare de transport precum Hong Kong și Malaezia.

În plus, unele companii care exportă aceste componente vitale nu știu cine este cu adevărat utilizatorul final, în timp ce unii preferă să nu pună prea multe întrebări. Autorii raportului cred că timpul se scurge pentru a preveni crearea de noi rețele ilicite care vor aproviziona în continuare armata Kremlinului cu aceste componente vitale.

Pentru a întrerupe aprovizionarea și pentru a degrada definitiv capacitatea Rusiei de a duce genul de război pe care l-a lansat în Ucraina, Occidentul are acum o oportunitate unică pentru a înăspri controalele licențelor de export înainte de a fi prea târziu. „Este timpul să acţionăm acum”, spune raportul Rusi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...