Raed Arafat, avertisment cumplit la ședința Comandamentului de iarnă: „Nu putem să îi ținem în spitale”

Ana Anitoiu 09.12.2020, 20:09
Raed Arafat, avertisment cumplit la ședința Comandamentului de iarnă: „Nu putem să îi ținem în spitale”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), doctorul Raed Arafat, a dat un avertisment cumplit, miercuri, la ședința Comandamentului de iarnă ce a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). El a atras atenția că două categorii de oameni nu pot fi ținuți în spitale, chiar dacă au nevoie de îngrijiri medicale.

Ce avertisment a dat Raed Arafat

Mai exact, Raed Arafat a avertizat că sunt necesare măsuri urgente pentru a fi protejate persoanele care au nevoie de dializă, precum și femeile însărcinate aflate aproape de termen. Solicitarea lui vine în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de vreme rea, valabile în mai multe zone din țară, în perioada imediat următoare.

„Față de alți ani, situația persoanelor care sunt supuse dializei e un pic mai dificilă acum. Nici nu putem să îi ținem în spitale unde avem problema COVID, nici nu putem să îi trimitem înapoi și după trei zile să încercăm să îi scoatem dintr-o zona care se blochează. Trebuie să găsim soluții pentru ei. Având în vedere că vine o perioadă vom avea fenomene meteo extreme și poate chiar să ne pună în situația în care să evacuăm persoane, sau să ajungem în zone care sunt blocate.” a spus Raed Arafat.

Ce soluție a propus Raed Arafat

Astfel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a insistat să fie găsite soluții ce să asigure accesul ușor la servicii medicale pentru persoanele dependente de dializă și pentru femeile însărcinate care se află aproape de termen.

Doctorul Raed Arafat a venit cu o propunere pentru întâmpinarea acestor situații dificile. El a cerut ca aceste persoane să fie scoase din zone ”ce pot să fie sub incidența unui cod ce poate să ducă la blocarea accesului pentru persoanele respective”.

Raed Arafat, avertisment cumplit la sedinta Comandamentului de iarna: Nu putem sa ii tinem in spitale
Raed Arafat

ANM a emis un Cod galben de ninsori abundente

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod galben de ninsori abundente, ce este valabil în Carpații Meridionali și de Curbură. Această avertizare se află în vigoare începând de miercuri, ora 17.00, până vineri, ora 15:00. În plus, meteorologii au transmis că sunt așteptate ploi puternice, în sudul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei, și sud-estul Moldovei.

Conform ANM, temporar, în sudul, estul și centrul țării vor fi precipitații în general moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului. Această avertizare este valabilă până vineri, ora 15:00. Ssunt așteptate mai ales ploi, iar începând de miercuri seară și până joi dimineață, în jumătatea de nord a Moldovei, vor fi predominante ninsorile. Temporar, se va depune polei în estul României și pe arii restrânse, în restul țării. Vântul va prezenta intensificări, local, cu rafale în general de 45…55 km/h.

Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească, în România

Miercuri, au fost raportate 7.365 de cazuri noi de coronavirus, în România. Bilanțul, de la începutul pandemiei, a crescut la 532.040. În total, 425.816 de pacienți au fost declarați vindecați de infecția cu noul virus.

Pe de altă parte, bilanțul deceselor, de la începutul pandemiei de coronavirus, a crescut cu 161, până la 12.821, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În spitalele din țară, numărul total de pacienți cu COVID-19 este de 12.430. Dintre aceștia, 1.271 se află internați în secții de anestezie și terapie intensivă (ATI).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...