Raed Arafat, anunţ îngrijorător despre mutaţia Omicron. Ne aşteaptă o perioadă grea: „Nu poate fi oprită”

Nicu Stan 29.11.2021, 12:47
Raed Arafat, anunţ îngrijorător despre mutaţia Omicron. Ne aşteaptă o perioadă grea: „Nu poate fi oprită”

Raed Arafat a făcut anunţul îngrijorător despre mutaţia Omicron. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a recunoscut că ne aşteaptă o perioadă foarte grea. Tulpina descoperită în Africa de Sud nu va ocoli țara noastră, din păcate.

Raed Arafat, anunţ îngrijorător despre tulpina apărută în Africa de Sud. Șeful DSU spune că se anunță o perioadă grea

Raed Arafat a lansat un avertisment dur în ceea ce privește tulpina covid descoperită în Africa de Sud. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că mutaţia Omicron a coronavirusului va ajunge peste tot, indiferent de măsurile care se iau.

De asemenea, șeful DSU trage semnalul de alarmă cu privire la mutaţia B.1. 1 529. A anunțat că singurul lucru pe care îl putem face este să amânăm apariția acestui nou virus în România.

Omicron se va raspandi in toata lumea
Omicron se va raspandi in toata lumea

Tulpina din Africa de Sud se va răspândi peste tot

”În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav. Deci, astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”, a spus Raed Arafat.

Nu se închid granițele în UE

În plus, Raed Arafat a declarat că nu se pune problema închiderii granițelor în Uniunea Europeană.

”Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de granițe, dar se discută de limitare de acces pentru cetățenii din țările respective și persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a precizat şeful DSU.

Nu se știe dacă vaccinurile actuale fac față tulpinei africane

De asemenea, Raed Arafat a mai spus că vaccinul împotriva coronavirusului este în continuare soluţia pentru a opri următoarele valuri ale pandemiei.

”Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina asta eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă.

S-ar putea ca vaccinurile să fie modificate

Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă… Poate între timp se vor găsi soluții tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe