Statul român vine cu o nouă inițiativă menită să scadă poluarea și să încurajeze mobilitatea urbană și a modificat valoarea voucherelor din programul Rabla Moto și Rabla Moto Plus. Astfel, valoarea unui voucher ajunge la 9.000 de lei, în timp ce tichetul destinat cumpărării de scutere și motociclete electrice se ridică până la 26.000 de lei. Anunțul a fost făcut de Asociația motoADN, care sunt condițiile de acordare.
Statul îi sprijină pe cei care vor să investească într-un scuter sau o motocicletă electrică și oferă tichete în valoare de 26.000 de lei, în cadrul programelor Rabla Moto și Rabla Moto Plus. Aceste valori pot încuraja pe oricine dorește să investească într-un vehicul electric, iar asociația de profil motoADN estimează că anul acesta s-ar putea dubla numărul solicitărilor de finanțare prin programul Rabla Moto.
Modificările aduse în acest an programelor Rabla Moto şi Rabla Moto Plus sunt importante în susţinerea demersurilor de reducere a poluării şi de încurajare a mobilităţii urbane. Actualele valori ale voucherelor încurajează pe oricine vrea să îşi cumpere un scuter sau o motocicletă, inclusiv electrică. România rămâne printre primele ţări europene în care motocicliştii beneficiază de un asemenea sprijin în achiziţia de autovehicule noi”, a declarat Răzvan Pavel, preşedintele motoADN.
În programul Rabla Moto Clasic, subvenția care se acordă este de până la 9.000 de lei pentru achiziția unei motociclete noi, iar prima de casare depinde de cantitatea de emisii de CO2/km a motocicletei care urmează să fie cumpărată.
De asemenea, la prima de casare se pot adăuga ecobonusuri: 1.500 de lei – pentru casarea unui vehicul uzat, cu o vechime de cel puțin 15 ani și care are o normă de poluare Euro 3 sau inferioară; 1.500 de lei – pentru noua motocicletă sau noul scuter, cu condiția ca acesta să aibă un sistem de propulsie care generează maximum 90 g CO2/km.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În cadrul programului Rabla Moto Plus, solicitanții pot primi, la casarea unui vehicul vechi, un voucher de 26.000 de lei (peste 5.000 de euro), pentru achiziționarea unei motociclete electrice noi.
Ecotichetul nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi. Ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, iar valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program”, se arată în comunicat.
Programul Rabla Moto a fost implementat pentru prima dată în 2020, după o inițiativă din 2019 a celor de la Asociația motoADN. Misiunea acesteia este să promoveze, să încurajeze și să protejeze motociclismul în România, iar din 2019 este membru activ, cu drepturi depline al Federației Europene a Asociațiilor de Motocicliști (FEMA).