Laserul de la Măgurele scrie istorie: ce performanță au reușit cercetătorii

Alexandru Ioanid 13.03.2019, 13:10
Laserul de la Măgurele scrie istorie: ce performanță au reușit cercetătorii

Laserul de la Măgurele, un proiect finanțat din fonduri europene și care face cinste României, a atins cea mai mare putere din lume.

Este o premieră la nivel mondial, iar meritul aparține cercetătorilor care lucrează acolo. Ca să-ți faci o idee, puterea atinsă reprezintă a zecea parte din puterea Soarelui.

„Este o zi mare pentru noi, o zi foarte importantă, comunicăm rezultatele ultimelor teste de putere ale sistemului laser de la Măgurele, pot spune că s-a atins o putere mai mult decât am visat noi – 10.88 PetaWatts, pentru cei care nu au noţiune de multipli şi submultipli, sunt 10 milioane de miliarde de waţi, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. De aici şi marea realizare tehnică şi ştiinţifică, care constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser, putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, condiţii care până acum nu au fost pe Pământ, probabil că în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului”.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului

Reușita laserului de la Măgurele a fost salutată și de Guvern, deși e cazul să-ți aduci aminte că sumele alocate din fonduri publice pentru cercetare sunt extrem de mici.

Guvernul își propunea ca, până în 2020, să aloce pentru cercetare 5% din PIB, dar e departe de această țintă.

“Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiştii au făcut un pas uriaş în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluţionare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului”.

Viorica Dăncilă, premierul României

Proiectul de la Măgurele a început în 2016 și a primit o finanţare de 311 milioane de euro, fonduri europene.

Urmăriți Impact.ro și pe