PSD: Nu vom desemna niciun cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt „geniu al Carpaților”

Ana Anitoiu 11.03.2022, 12:49

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat după ce a apărut informația că un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pregătește o platformă informatică pentru a găsi surse de propagandă și dezinformare în presa online, în contextul războiului din Ucraina.

Cine ar putea fi bănuit că face propagandă pentru Rusia

La acest grup de lucru s-ar fi alăturat Guvernul României, alături de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), precum și mai multe ONG-uri ca: Global Focus, Active Watch și Media Wise.

Ministerele au primit un mesaj comun transmis pe e-mail de echipa de comunicare a Guvernului. Acestora li s-a cerut să aleagă câte un reprezentant în grupul de lucru. În plus, li s-a solicitat ca până vineri, 11 martie, să vină cu observații pe narativele și cuvintele-cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.

Potrivit algoritmilor acestei platforme, orice text din presa online, de pe rețelele sociale sau bloguri ce ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Guvern va face ca autorul să fie suspectat că ar fi un agent al propagandei ruse, conform Profit.ro.

PSD: Nu vom desemna niciun cenzor
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Totuși, președinta CNA, Cristina Pocora, a declarat, vineri, pentru Impact.ro, că instituția pe care o conduce nu este implicată în acest grup de lucru. Ea a adăugat că nici nu există o comunicare cu privire la acest lucru.

Cum a reacționat președintele PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a publicat pe Facebook, vineri, un mesaj referitor la grupul de lucru ce ar urma să găsească știri false, surse de dezinformare și propagandă  în contextul războiului ce a fost declanșat de Rusia în Ucraina. Politicianul a transmis că Partidul Social Democrat nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută de șeful DSU, Raed Arafat.

„PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către societatea civilă! Cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept.

Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare.

Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt geniu al Carpaților”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina lui de Facebook.

Liderul PSD a adăugat că știrile false pot fi combătute, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, printr-o comunicare corectă făcută la timp. Marcel Ciolacu a precizat că pentru acest lucru nu este nevoie de așa-ziși experți sau consultanți „care să vâneze vrăjitoare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...