Elevii se revoltă: vor să dea #foaiagoală la simulările naționale

Ciprian Ioana 11.03.2019, 08:03
Elevii se revoltă: vor să dea #foaiagoală la simulările naționale

Trăim în era tehnologiei, iar tinerii se folosesc din plin de beneficiile rețelelor de socializare pentru a-și exprima nemulțumirile. Chiar în prima zi a simulărilor la Evaluarea Națională, au lansat protestul #foaiagoală.

Consiliul Național al Elevilor reclamă metodele de evaluare din sistemul actual de învățământ. Tinerii susțin că acestea nu se pliază pe nevoile și interesele actuale. E o abordare diplomatică, elevii vor să sugereze, de fapt, că materia este una învechită și că profesorii nu prea mai țin pasul cu vremurile.

În acest context, Consiliul îi îndeamnă pe elevii care susțin simulările la Evaluarea Națională să predea foaia goală.

”Consiliul Naţional al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, doreşte să aducă în atenţia publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învăţământ nu se pliază pe nevoile şi interesele actuale. De aceea, dar şi pentru a responsabiliza toţi decidenţii care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naţionale”.

Consiliul Național al Elevilor

Elevii se consideră cobai ai actualului sistem de învățământ. Și nici nu-i de mirare în condițiile în care fiecare ministru al Educației a venit cu propriile idei de reformare a sistemului. Miniștrii s-au schimbat des, iar elevii nu mai înțeleg nimic.


”(…) o facem pentru generaţiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generaţie de sacrificiu, o generaţie de cobai ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtaşi la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc”.

Consiliul Național al Elevilor

Elevii cred că simulările nu evaluează competenţele, ci doar cunoştinţele.

”Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informaţiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experienţele noastre de învăţare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în faţa tuturor acestor nedreptăţi, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greşit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest faţă de învăţământul românesc”.

Consiliul Național al Elevilor

”Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susţine simulări de examene naţionale anual, pentru că decidenţii îşi doresc să pună cât mai multă presiune pe noi. Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competenţele noastre, nici mai puţin stresaţi la gândul că ne aşteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene şi evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”.

Consiliul Național al Elevilor

Simulările la Evaluarea Națională au început luni, 11 martie. Aproximativ 350.000 de elevi sunt așteptați să susțină aceste teste, iar anul acesta, în premieră, participă și elevii clasei a VII-a, pe lângă cei din clasa a VIII-a.

Ei vor afla rezultatele pe 22 martie.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe