Propunere legislativă. Sunt vizați etnicii români din provinciile istorice ale țării

Beatrice Dumitru 16.03.2022, 12:23
Propunere legislativă. Sunt vizați etnicii români din provinciile istorice ale țării

Doi deputați din PNL au depus la Parlamentul României o propunere care îi vizează pe românii care și-au pierdut cetățenia sau pe cei din comunitățile din provinciile istorice. Măsura are și rolul de a suplini deficitul de pe piața forței de muncă. Unul dintre deputați a spus că ideea acestei propuneri i-a venit după o vizită în Ucraina, aflată în plin război.

Ce conține propunere legislativă

Inițiativa numită „Propunere legislativă privind integrarea pe piața forței de muncă din România a cetățenilor români pentru modificarea și completarea unor acte normative”, a fost înregistrată la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută și ar putea fi aprobată în procedură de urgență

Deputatul PNL Robert Sighiartău a anunţat că a depus împreună cu un alt liberal, Adrian Cozma, o propunere legislativă referitoare la acordarea cetăţeniei române pentru etnicii români din provinciile istorice ale României.

Am depus împreună cu colegul meu Adrian Cozma, un proiect legislativ de modificare a Legii cetăţeniei române nr.21/1991. Propunerea vizează integrarea mai facilă a celor care lucrează şi vor să lucreze pe teritoriul României, dar cuprinde şi alte propuneri de înlesnire a obţinerii cetăţeniei române, inclusiv pentru cei care şi-au pierdut cetăţenia prin decretul lui Ceauşescu (cei care au migrat în SUA, sau in alte ţări)”, a scris Robert Sighiartău pe pagina de Facebook.

Propunere legislativă. Sunt vizați etnicii români din provinciile istorice ale țării
Deputatul PNL Robert Sighiartău.Sursa foto: Facebook / Robert Sighiartău

Soluție pentru piața muncii din România

Deputatul PNL a mai precizat că în timpul unei vizite în Ucraina după declanșarea războiului a discutat cu oameni din comunităţile româneşti, care i-au semnalat că sunt nemulţumiți pentru că nu au reuşit să-şi redobândească cetăţenia romană. Măsura ar putea ajuta România să suplinească lipsa specialiștilor cu această categorie de lucrători.

Situația creată de conflictul din Ucraina a general un val de migrație către România, cetățenii ucraineni și ai altor țări din regiune căutând zone sigure pentru a se stabili, cel puțin temporar. Având în vedere siuația excepțională cu care ne confuntăm în prezent, se impune adoptarea unor măsuri excepționale. România, în virtutea relațiilor din ce în ca mai strânse cu statele vecine, trebuie să se mobilizeze să le sprijine prin orice mijloace, inclusiv prin facilitarea accesului cetățenilor lor pe piața muncii”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, de la izbucnirea conflictului din Ucraina 3.984 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, aceștia beneficiind de toate drepturile prevăzute de legislația din țara noastră.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...