Proiect inedit la Constanța, de ajutorare a persoanelor cu dizabilități, ce are ca scop angajarea asistată. Cum funcționează acesta

Ioana Constantin 09.09.2021, 17:44

Persoanele cu handicap ar trebui școlite și integrate pe piața muncii, nu doar susținute financiar de către stat. Este motivația care stă la baza unui proces numit „angajare asistată” derulat de specialiști cu experiență pe piața muncii. Angajarea asistată este o noutate în România și e menită să-i ajute pe românii cu dizabilități să devină activi și să-și găsească locul în societate.

Proiect inedit la Constanța, de ajutorare a persoanelor cu dizabilități

În România sunt peste 85o.ooo de persoane cu dizabilităţi (conform ultimului recensământ, din 3o septembrie 2o2o), ce mai mulţi dintre ei, peste 2oo.ooo – la nivel fizic. Vorbim de oameni cu idei şi planuri de viitor care merită o a doua şansă. Valentin are 25 de ani si a vrut să fie maseur, însă n-a gasit de lucru în domeniu. O fundație care îi ajută pe tinerii cu dizabilități l-a inclus într-un program de angajare asistată și i-a gasit un loc de munca într-o pizzerie.

Când am terminat școala voiam să caut un loc de muncă la Eforie Nord, pentru masaj, și n-am gasit. Greu să găsești un loc de muncă potrivit. Acum prepar materie pentru pizza, mai ales mozzarella, ciuperci, ementaler, mai multe, toc la robot acoloo. Unii taie roșii, eu ceapă, pregatesc și deserturile acolo, a spus Valentin Solomon.

Pedepsiţi oricum de soartă, persoanele cu dizabilități se intergrează foarte greu în lume. Pentru oamenii cu astfel de probleme, găsirea unui loc de muncă este un calvar. Ionut Uzun a vrut ca să devina silvicultor, însă programul de angajare asistată i-a oferit o surpriză.

Lucrez la fabrica de înghețată, manipulant cutii. Am fost trimis și la banda, am pus la bandă, am pus pe banda respectivă înghețată ca să le ambalam. Bine, a fost mai greu cu adaptarea colegilor, a spus Ionuț Uzun.

O persoană ca Ionuț se adaptează greu pentru că nu știe ce înseamnă munca, acum a văzut, a fost prima dată cand a muncit. Eu m-am bucurat nespus de mult. Erau niște bani care intrau în casă și erau munciti de el, a spus și Vasilica Mihai, mama lui Ionuț.

Proiect inedit la Constanta, de ajutorare a persoanelor cu dizabilitati
Proiect inedit la Constanta, de ajutorare a persoanelor cu dizabilitati

Cu pași mici se pot face lucruri mari: specialiștii în angajare asistată spun că acest program crește șansele de angajare al celor are aleg să se izoleze de societate. Consilierii specializați construiesc un profil vocațional al persoanei cu handicap și apoi caută pe piața muncii cea mai potrivită slujbă.

Identificăm ceea ce știe, poate și-i place să facă, identificăm locul potrivit persoanei respective. Și monitorizarea la locul de muncă este foarte importantă, acesta este un alt pas, a declarat Alina Sachelaru, fundația Health Action Overseas România.

Persoanele cu dizabilități își găsesc din ce in ce mai greu un loc de muncă. Este o problemă de percepție, mai ales din partea angajatorilor, însă daca patronii știu ce caută, au șanse de 5o%. Procesul de angajare asistată exact asta încearcă: să fluidizeze accesul lor pe piața locurilor de muncă.

Pentru început, întâi îi integrăm în echipa noastră, după care le dam lucruri simple, nu-i aruncăm în gura lupului din prima asigura marfa, etichetează, mai consiliază clienți, a declarat Cuşa Dimciu, angajator magazin articole de sport.

Pentru noi este ceva nou din punctul nostru de vedere, al angajatorului, dar suntem deschiși să-i acceptăm printre noi, a spus Mariana Mailat, angajator al unei fabrici de înghețată.

În străinătate, astfel de exemple nu sunt deloc rare, iar iniţiatorii proiectului spera că ideea lor să îi inspire şi pe alţii. Statisticile organizatiilor non-guvernamentale din România arată că, în țara noastră doar patru persoane cu handicap din 1oo își găsesc o slujbă. În România sunt peste 85o.ooo de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 34.ooo au un loc de muncă, arata Ministerul Muncii. Statul asigură anumite facilităţi fiscale firmelor care angajează astfel de persoane cu nevoi speciale.

Urmăriți Impact.ro și pe