Programul Noua Casă 2020. Care sunt condițiile de creditare

Rădulescu Valentin 22.07.2020, 17:36
Programul Noua Casă 2020. Care sunt condițiile de creditare

Programul Noua Casă 2020 este o propunere lansată recent de Ministerul Finanțelor. Prin acesta îți poți achiziționa orice fel de locuință, primind un credit de la bancă. Dar pentru a beneficia de toate aceste ,trebuie să îndeplinești anumite condiții.

Ce este programul Noua Casă 2020?

În ședința de Guvern care a avut loc miercuri, pe data de 22 iulie, s-a dezbătut și programul ”Noua Casă”, prin care orice persoană poate să își achiziționeze o locuință doar dacă se încadrează în noile condiții. Valoare creditului este de maxim 140 de mii de euro, atât pentru locuințe noi, cât și vechi. De asemenea, programul ”Noua Casă” are un avans încadrat între 5 și 15 %. Propunerea lansată de Ministerul Finanțelor pentru ”Noua Casă” este destinat în special persoanelor cu venituri peste medie.

„Prin locuinţă în sensul programului ‘Noua casă’ se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.”, se arată în Ordonanța de Urgență care urmează să fie aprobată de Guvern, potrivit digi24.ro.

Programul Noua Casă 2020. Care sunt condițiile de creditare
Programul Noua Casă 2020. Care sunt condițiile de creditare

Ce condiții trebuie îndeplinite?

Cei care vor să beneficieze de programul ”Noua Casă”, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • la data solicitării creditului declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului.
  • Valoarea creditului destinat achiziţiei unei locuinţe noi este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
  • Dacă locuința este mai veche de 5 ani creditul acordat unui beneficiar este în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând 4 maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
Urmăriți Impact.ro și pe