Prognoza meteo pentru prima săptămână din toamnă. Cum va fi vremea la începutul lui septembrie

Stefan Daniel 30.08.2019, 13:06
Prognoza meteo pentru prima săptămână din toamnă. Cum va fi vremea la începutul lui septembrie

Prognoza meteo pentru prima săptămână din toamnă anunță temperaturi moderate, acceptabile, dar tot va fi ceva mai cald decât ar fi normal pentru perioada care va veni. Luna septembrie va fi una caldă, așa cum s-a mai întâmplat și în anii precedenți. Pentru mulți, va fi „vara” pe care o așteptau pentru că se va domoli căldura. Prin urmare, meteorologii anunță că scăpăm de caniculă încă din prima săptămână a lunii septembrie și se vor ănregistra scăderi progresive ale volorilor temperaturilor. În unele zone, s-ar putea chiar să suportăm o răcire semnificativă, nu prea bine primită, având în vedere că ne-am obișnuit cu căldura.

Cum va fi vremea la începutul lui septembrie: toamna se va așterne treptat

Prognoza meteo pentru prima săptămână din toamnă. Cum va fi vremea la începutul lui septembrie
Luna septembrie va fi mai călduroasă, iar toamna se va așterne abia din luna octombrie

Centrul european de prognoză pe termen mediu din Marea Britanie, de la Reading, estimează că şi în luna septembrie va fi mai cald decât în mod normal. Toamna adevărată va veni, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimii ani, pe la începutul lunii octombrie.

Astfel, vremea se va menţine caldă până spre mijlocul lunii septembrie, iar finalul lunii aduce valori maxime şi minime care se vor încadra între 19 şi 6 grade Celsius. Este probabil ca şi după 15 septembrie să avem o vreme călduroasă, cu temperaturi de 30-31 de grade.

Cum va fi vremea la începutul lui septembrie: sudul țării se răcește treptat

În Muntenia, vrema călduroasă se va menține cam până la 1 septembrie. Mediile maximelor termice diurne vor oscila uşor în jurul a 29 de grade. În prima săptămână de toamnă, media minimelor termice se va situa în jurul a 17 grade. Ulterior, minimele termice vor scădea uşor, urmând ca media lor să oscileze uşor în jurul a 14 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor în general slabe, posibil însoţite de descărcări electrice va fi mai ridicată în intervalul 5-7 septembrie.

În Oltenia, media minimelor termice se va situa în jurul a 17 grade. Ulterior, minimele termice vor scădea treptat, urmând ca media lor să oscileze uşor în jurul a 14 grade Celsius. Vor fi ploi slabe, însoţite de descărcări electrice, dar probabilitatea lor va fi mai ridicată în intervalul 5-7 septembrie.

Cum va fi vremea la începutul lui septembrie: în vestul țării va fi cald, iar în centru, temperatura va scădea până la 11 grade

Crișana începe toamna calendaristică tot cu temperaturi caniculare, de vreo 34 de grade. Abia de la 3 septembrie temperaturile ar putea să mai scadă și să ajungă în jurul valorilor de 17 – 18 grade, dar acestea vor fi minimele termice.

Și în Transilvania va fi cald până pe 3 septembrie, dar media temperaturilor care vor urma va fi de vreo 11 grade, deci vremea se va răci semnificativ.

Cum va fi vremea la începutul lui septembrie: în Maramureș și în Moldova se așterne treptat frigul

Atât în Moldova, cât și în Maramureș, temperaturile vor scădea ușor de la valorile caniculare, la o valoare minimă de până la 17 grade, în ambele regiuni.

Cum va fi vremea la începutul lui septembrie pe litoral

Până pe 31 august, temperaturile maxime vor coborî spre 26 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, mediile maximelor termice diurne vor oscila uşor în jurul valorii de 27 de grade. În prima săptămână, media minimelor termice se va situa între 18 şi 21 de grade. Ulterior, minimele termice vor avea mici variaţii în jurul mediei de 17 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor în general slabe va fi mai ridicată doar în intervalul 5-7 septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe