Probleme mari în Spitalul Judeţean Galaţi. Ce se întâmplă cu instalaţia de oxigen din unitate

Daniela Alexandru 25.04.2021, 15:08
Probleme mari în Spitalul Judeţean Galaţi. Ce se întâmplă cu instalaţia de oxigen din unitate

Situația Spitalului Clinic de Urgență Galați riscă să ajungă dramatică, dacă autoritățile județene întârzie implementarea unor măsuri care să mărească volumul instalației de oxigen medical. La momentul actual, din cauza numărului mare de pacienți care au nevoie de ajutor pentru a respira, instalația de oxigen medical nu mai reușește să facă față cerințelor actuale ale unității medicale.

Instalația de oxigen la Spitalul Județean Galați nu mai face față nevoilor pacienților și blocului operator

Este vorba mai ales de situațiile în care blocul operator lucrează la capacitate maximă, astfel că situația este dată peste cap mai ales pentru că medicii chirurgi operează prioritar urgențele medicale, în timp ce bolnavii cronici sunt deseori amânați. Situația este îngreunată de faptul că Spitalul Județean Galați este singurul loc unde se pot opera pacienți cu probleme chirurgicale grave.

Există o presiune crâncenă, pe un personal ce n-a crescut numeric, de aproximativ 400 de zile. Paturile de terapie intensivă postoperatorie au devenit insuficiente pentru restul patologiilor. Acum s-a mai adăugat încă una, reţeaua de oxigen şi-a atins limitele, din cauza consumului foarte mare. O recalibrare a ei peste noapte este imposibilă. În atare situaţie, cu risc foarte mare se pot opera doar strict urgenţele, iar cazurile oncologice intră în aşteptare. Nu poţi face intervenţii elaborate, cronofage, fără să ai siguranţa fluxului de oxigen în aparatul de anestezie. (…) Să vă ocrotească Dumnezeu, să respiraţi bine şi să nu aveţi nevoie de intervenții chirurgicale!, a scris pe pagina sa de Facebook, medicul Paul Ichim, şeful Secţiei Chirurgie III de la Spitalul Judeţean Galaţi.

Condițiile sunt agravate de faptul că la Spitalul Județean funcționează cea mai mare secție de Anestezie-Terapie Intensivă – Covid din Galați, iar de la finalul anului trecut a fost înființată și o secție unde sunt internați pacienții cu infecție SARS-CoV-2 care sunt și urgențe medico-chirurgicale, precum și bolnavii de COVID-19 cu insuficiență respiratorie acută care necesită un flux mare de oxigen, iar toate acestea au făcut ca instalația de oxigen să fie suprasolicitată.

Spitalul Județean Galați
Spitalul Județean Galați

Este vorba, mai ales, de intervalul orar 08.00 – 14.00 când funcționează, în același timp, cel puțin zece săli de operație

Rezultate bune la pacienții COVID s-au obținut cu terapia cu oxigen High flow, în prezent oxigenul fiind medicament pentru această categorie de bolnavi. În aceste condiții, creșterea numărului de pacienți care necesită oxigen cu flux mare conduce la perturbări funcționale ale debitului de oxigen din alte terminale, mai ales la nivelul blocului operator, în timpul programului normal de lucru (8,00 – 14,00), când funcționează simultan, în același interval de timp, cel puțin zece săli de operație, se arată într-un răspuns al Spitalului Județean Galați pentru presa locală.

Se pare că la acest moment, Consiliul Județean Galați ar avea un plan urgent de investiții pentru partea de alimentare cu oxigen.

Urmăriți Impact.ro și pe