Probleme la reuniunea climatică COP27, din Egipt. Rețeaua Wi Fi blochează site-urile legate de drepturile omului: „Fără adevăr și informare”

Elena Avramescu 08.11.2022, 10:42
Probleme la reuniunea climatică COP27, din Egipt. Rețeaua Wi Fi blochează site-urile legate de drepturile omului: „Fără adevăr și informare”

Zilele acestea are reuniunea climatică COP27, la care participa și președintele României, Klaus Iohannis. Însă nu totul decurge conform planului, deoarece s-a observat că rețeaua de internet a conferinței blochează accesul la site-ul organizației Human Rights Watch (HRW), precum și la alte site-uri de bază, extrem de utile pentru documentare în cursul discuțiilor, notează The Guardian.

Reuniunea climatică COP27 dă bătăi de cap participanților

„Sunt atât de multe site-uri blocate la COP27 în Egipt încât sare în ochi și ne îngreunează munca. Nu ne putem folosi propriul site Earth Uprising Medium, întrucât Medium e blocat. Agențiile de știri pe care le cităm sunt blocate. ără adevăr și informare nu există nici acțiune climatică”, a scris pe Twitter Alexandria Villaseñor, o activistă și șefă a organizației climatice de tineret Earth Uprising.

Printre paginile blocate se regăsește și platforma de blogging Medium, fiind unica publicație independentă din Egipt, Mada Masr, și publicația Al Jazeera din Qatar.

Există mai multe temeri enumerate la COP27, unde mai mulți observatori și participanți la COP27 cred că prin blocaje Egiptul vor fi rupte negocierile climatice urgente legate de chestiuni cu privire la drepturile omului, controlând ce pot vedea participanții din stațiunea izolată Sharm el-Sheikh despre deceniile de abuzuri contra drepturilor omului ale Egiptului.

Momentan a fost ridicată interdicția ce vizează apelurile VoIP la COP27, dar autoritățile nu s-au atins deloc de un sistem de blocare a site-urilor considerate critice la adresa lor, inclusiv ale presei independente și organizațiilor pentru drepturile omului. Astfel că organizațiile Qurium și Citizen Lab au descoperit modul în care tehnologia inspecției aprofundate a datelor furnizată de compania canadiană Sandvine îi permite Egiptului să blocheze orice site-uri dorește.

Probleme la reuniunea climatica COP27, din Egipt
Reuniunea climatica COP27, din Egipt

„Autoritățile egiptene au blocat accesul la aproximativ 700 de site-uri, inclusiv presă independentă și organizații ale societății civile. Acest fapt restricționează grav accesul la informații care trebuie discutate, inclusiv chestiuni de mediu și privind drepturile omului. Acțiunea climatică eficientă necesită ca mai mulți oameni să-și exprime opiniile, iar nu mai puțini”, a declarat directorul de mediu al HRW, Richard Pearshouse.

În urmă cu doi ani, existau 628 de site-uri blocate, dintre care 116 de știri, 15 pentru drepturile omului, 27 ale opoziției politice și alte 349 de site-uri care permit descărcarea de servicii de rețele virtuale private (VPN), interzise și în Egipt, având rolul de a-i împiedica pe utilizatori să ocolească celelalte interdicții.

„Alt obstacol în calea cercetării independente e restricționarea drastică a accesului la informație. O asemenea cenzură masivă, cuplată cu arestări sistematice și inculpări de jurnaliști, a restricționat drastic accesul la informație și relatarea despre subiecte considerate interzise de către guvern, inclusiv chestiuni de mediu”, a mai notat HRW.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...