Probleme cu noile cărți de identitate ale românilor. De ce e mai bine să le păstrezi pe cele vechi

Nicu Stan 19.02.2021, 10:46
Probleme cu noile cărți de identitate ale românilor. De ce e mai bine să le păstrezi pe cele vechi

Sun probleme mari cu noile cărți de identitate ale românilor. De ce e mai bine să le păstrezi pe cele vechi, citește în articolul de mai jos.

Cărțile de identitate se eliberează cu întârzieri mari. Ce trebuie să faci neapărat

Sunt probleme cu noile cărți de identitate ale românilor, scrie stirileprotv.ro. Astfel, s-a aflat de ce e mai bine să le păstrezi pe cele vechi.

Cărțile de identitate se eliberează foarte greu în această perioadă, pentru că este criză de material plastic. Cu acest neajuns se confruntă toate direcțiile de evidență a populației din România.

Criza de plastic, vinovată de întârzieri

Criza de plastic, care a dus la fabricarea cu întârziere a cărților de identitate a apărut din cauza unei achiziții întârziate, la nivel central, astfel că direcțiile sunt nevoite să tipărească doar o parte dintre documentele pentru care s-au făcut solicitări.

Spre exemplu, în Timișoara, timpul de așteptare pentru eliberarea actelor de identitate a crescut până la 30 de zile din cauza inexistenței materialului plastic, în contextul în care sunt sepuse zilnic peste 200 de cereri de emitere sau schimbarea cărților de identitate. Astfe, în ultima lună au putut fi imprimate doar 60 de cărți de identitate pe zi, aşa că timpul de aşteptare a crescut de la 5 zile la 30 de zile.

Termenul de eliberare, prelungit

Am primit o informare de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date, a trebuit să mărim termenul de eliberare al actelor de indentitate. Din cauza materialelor plastice pe care se tipăresc cărţile de identitate. Persoanele care sunt în situaţii excepţionale pot solicita eliberarea în regim de urgenţă”, a declarat Radu Bogdan Sperneac, director Direcţia de Evidenţa Persoanelor Timişoara.

Achiziţia materialului plastic a fost întârziat la nivel central, astfel că situaţia se regăseşte peste tot în ţară. Autorităţile au decis ca oamenii să păstreze documentele vechi până le primesc pe cele noi.

Oamenii fac haz de necaz de situația creată

Ne-o lăsat buletinul vechi. Când venim după ăla nou, îl predăm pe ăsta vechi, mergem eventual să adunăm nişte plastic din mare, că este destul şi facem buletine” spun oamenii, jumătate în glumă, jumătate în serios.

Nu avem ce face, asta e situaţia. Înainte mergea în câteva zile, acum nu. 5 zile sau 7 zile lucrătoare, era bine, ai o problemă, cum o rezolvi?”, a declarat un bărbat.

Poliția nu mai dă amenzi

De asemenea, cetăţenii care au documente cu termen de valabilitate depăşit nu vor fi amendaţi, datorită unei legi emise anul trecut. Actele de identitate care expiră în perioada stării de alertă îşi prelungesc automat valabilitatea, cu încă 90 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe