Prințul Paul a fost prins la Paris. Era dat în urmărire de un an și jumătate, după condamnarea în dosarul Ferma Băneasa

Ioana Matei 27.06.2022, 15:17
Prințul Paul a fost prins la Paris. Era dat în urmărire de un an și jumătate, după condamnarea în dosarul Ferma Băneasa

Paul-Philippe al României, căutat din decembrie 2020, după condamnarea la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, a fost prins la Paris. Anunțul a fost făcut de Poliția Română, care a precizat că se fac demersuri pentru aducerea acestuia în România.

”În urma cooperării polițienești internaționale, dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, a fost depistat, în Paris, Paul-Philippe al României. În continuare se desfășoară activitățile procedurale, în vederea predării acestuia, către țara noastră”, potrivit Poliției Române.

Prințul Paul nu mai era în țară în decembrie 2020, când a fost condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare, pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

El era dat în urmărire internațională din 17 decembrie 2020, în baza mandatului de executare a pedepsei emis de Curtea de Apel Brașov.

Condamnările din dosarul Ferma Băneasa

În dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a zeci de hectare din Pădurea Snagov, judecătorii instanței supreme i-au condamnat pe:

  • omul de afaceri Remus Truică – la 7 ani de închisoare;
  • Benyamin Steinmetz – 5 ani de închisoare;
  • Tal Silberstein – 5 ani de închisoare
  • Paul-Philippe al României – 3 ani și 4 luni;
  • Dan Andronic – 3 ani de închisoare cu suspendare:
  • avocatul Robert Roșu –5 ani de închisoare;
  • Lucian Mateescu – 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) – 5 ani cu executare
  • Marius Andrei Marcovici – 3 ani cu suspendare
  • Dragomira Gheorghiţă – 4 ani cu suspendare
  • Corina Teodora Dicu – 4 ani cu suspendare
  • Ioan Stoian – 4 ani cu suspendare
  • Apostol Muşat – 4 ani cu executare
  • Nicolae Jecu – 4 ani cu executare
  • Caterina Popa – 4 ani cu cu executare
  • Niculae Dima – 4 ani cu executare
  • Gheorghe Olteanu – 4 ani cu executare
  • Valentin Delcea – 4 ani cu executare

Prin decizia definitivă din decembrie 2020, ICCJ a decis și confiscarea terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov, în valoare de 145 milioane de euro.

Ulterior, în noiembrie 2021, avocatul Robert Roșu, cel care s-a ocupat de partea juridică a retrocedării, a fost achitat de instanța supremă, care i-a admis recursul în casație. El a fost atunci eliberat din penitenciar. Robert Roșu a fost singurul achitat în recursul în casație din dosarul Ferma Băneasa.

Acuzațiile din dosarul Ferma Băneasa

Faptele au fost comise în perioada 2006 – 2013, după ce Paul-Philippe al României a revendicat fără drept 47 de hectare din Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa.

Printul Paul al Romaniei a fost condamnat in dosarul ”Ferma Băneasa”

Procesul a început în 2016 și s-a încheiat după patru ani și șapte luni.

Procurorii DNA au stabilit că prinţul Paul i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor acestuia între 50 şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendica în România. Ulterior, acesta le-a transferat bunurile prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL, condusă de Remus Truică şi controlată de holdingul miliardarului israelian Benyamin Steinmetz. Prejudiciul produs a fost estimat la peste 135 de milioane de euro.

”Începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici. Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Cum a ajuns Paul al României să obțină zeci de hectare din Ferma Băneasa și pădurea Snagov

Procurorii spun că totul a fost pus la cale din 2006, de Paul Philipe al României, împreună cu Remus Truică, care fusese anterior, în 2004, consilier al premierului Adrian Năstase și era cunoscut ca o persoană cu influență la nivelul autorităților publice, chiar și după ce a fost eliberat din funcția publică.

”Inculpatul Truică Remus a prezentat «afacerea» unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe al României le revendica în mod nelegal”, potrivit procurorilor.

Așa a fost constituit, de către Remus Truică, Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz, grupul infracțional care a urmărit dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe al României, prin oferire de bani și bunuri unor persoane din autoritățile și instituțiile care dețineau aceste proprietăți.

În urma acestor înțelegeri, în noiembrie 2006, Paul al României a semnat cu societatea Reciplia SRL, reprezentată de Truică Remus, un contract de cesiune a drepturilor.

Contractul prevedea că Paul Philipe al României ”cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și Ferma Băneasa cu un teren în suprafață de 28,63 ha și Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha)”, potrivit rechizitoriului. Asta în condițiile în care fosta fermă regală de la Băneasa a aparținut Domeniilor Coroanei, dar nu a fost niciodată în proprietatea Casei regale, ci a statului român, fiind doar dată în folosinţă Casei regale.

Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiții o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire.

Ulterior, în 2007, în baza aceluiași contract de cesiune, Paul Philipe al României a semnat alte înscrisuri și contracte prin care se urmărea ascunderea provenienței ilicite a 12 imobile pentru care acesta ceruse retrocedarea, printre care și Palatul Peleș, imobile din domeniul regal Balcic, terenuri agricole, forestiere precum și clădiri în Sinaia și București.

”După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov și Ferma Băneasa, acestea au fost transferate de inculpatul Al României Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare către Reciplia SRL, la prețuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienței. SC Reciplia SRL a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Cine este Paul de România

Paul-Philippe al României, cunoscut şi ca Paul Lambrino, care s-a autointitulat prințul Paul al României, este născut pe 13 august 1948 la Paris. El este fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920–2006), fiul prinţului Carol al II-lea.

Mama lui Paul este Helene Nagavitzine, prima soţie a lui Mircea Grigore Carol. Paul Lmbrino susţinea că el este adevăratul succesor la tronul României, deşi mariajul morganatic al lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino (mariaj ce a dus la naşterea tatălui său în ianuarie 1920) a fost anulat de către Tribunalul Ilfov în ianuarie 1919, după care această hotărâre a fost contestată în tribunalele internaţionale (din Portugalia şi Franţa), acolo unde Paul al României a câştigat recunoaşterea faptului că tatăl său este fiul legitim al lui Carol al II-lea.

La 14 februarie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie recunoscuse sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunoscut ca fiu al regelui Carol al II-lea. Instanța supremă i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile ce decurg de aici în ce priveşte averea regelui exilat, nu averea Casei regale.

Miliardarul Benyamin Steinmetz nu poate fi adus în România

În timp ce Remus Truică este încarcerat din decembrie 2020, la fel ca și alți inculpați care au primit pedepse cu închisoarea în dosarul Ferma Băneasa, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare, este în continuare liber.

Pentru că nu mai era în România la momentul condamnării definitive, Benyamin Steinmetz a fost dat în urmărire internațională și prins în 2021, la Atena. Judecătorii greci au respins, la finalul lunii martie, cererea de extrădare în România.

Benyamin Steinmetz este dat în urmărire internațională, după condamnarea în dosarul Ferma Băneasa. Sursa - Poliția Română

Și Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu), care are o pedeapsă de 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a fost prinsă în martie 2021, Belgia. Autoritățile judiciare belgiene au refuzat ulterior extrădarea ei.

Nela Ignatenko este dată în urmărire internațională, după condamnarea în dosarul Ferma Băneasa. Sursa - Poliția Română

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...