Prințul Harry și Meghan Markle, evacuați din vila de lux din California. Autoritățile au luat decizia radicală

Beatrice Dumitru 10.01.2023, 14:05
Prințul Harry și Meghan Markle, evacuați din vila de lux din California. Autoritățile au luat decizia radicală

Prințul Harry și soția lui Meghan Markle sunt nevoiți să părăsească vila de lux în care locuiesc, pentru că se află sub ordin de evacuare. Casa celor doi se află într-o zonă cunoscută ca o enclavă a celebrităților, fiind preferată actori și cântăreți din SUA, care dețin vile evaluate la milioane de dolari. Însă autoritățile au luat decizia radicală de a evacua această zonă.

Prințul Harry și Meghan Markle trebuie să evacueze vila în care locuiesc

În orașul Montecito, situat la o oră şi jumătate de mers cu maşina la nord de Los Angeles, locuiesc numeroase celebrităţi, printre care Jennifer Aniston, Orlando Bloom, cântăreața Ariana Grande sau prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey, dar și ducii de Sussex, care au vile evaluate la mai multe milioane de dolari.

Autoritățile din Montecito au emis ordin de evacuare din cauza ploilor abundente, după zile de furtuni puternice care au lovit California şi unde alunecările de teren ameninţă numeroase case. Astfel, Departamentul de Pompieri din Montecito i-a îndemnat pe locuitori să-și părăsească imediat casele. Pe 9 ianuarie 2018, 23 de persoane au fost ucise după o alunecare de noroi în Montecito și multe case au fost distruse, notează The Independent.

Prințul Harry și Meghan Markle, evacuați din vila de lux din California. Autoritățile au luat decizia radicală
Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle.

„Evacuaţi acum!”, a fost mesajul transmis de Departamentul de Pompieri din Montecito pe site-ul oficial, îndemnându-i pe localnici să urmărească cu mare atenţie alertele publicate de autorităţile locale, deoarece „situaţia evoluează cu rapiditate”. Ordinul de evacuare vizează aproximativ 10.000 de persoane.

„În ultimele 30 de zile, Montecito au fost între 30 cm şi 50 de cm cubi de precipitaţii în anumite zone, mult peste media anuală de 43 de cm cubi. Aceste ploi cumulate expun comunitatea noastră la riscuri mai mari de inundaţii şi de alunecări de teren”, au anunţat pompierii locali pe Twitter.

Ploi abundente în California

Șeriful din comitatul Santa Barbara, Bill Brown, a spus că decizia de evacuare a venit „pe baza ritmului ridicat continuu de precipitații, fără nicio indicație că acest lucru se va schimba înainte de căderea nopții”. Peste 104.000 de oameni sunt în prezent fără curent în tot statul.

Precipitaţii de până la 20 de cm cubi au căzut, luni, în această enclavă de lux, construită pe dealuri deja saturate de apa adusă de precipitaţiile căzute în ultimele zile. Din acest motiv, întregul oraş, înconjurat de dealuri în mare parte afectate de un incendiu produs în urmă cu cinci ani care a distrus o suprafaţă de aproximativ 1.100 de kilometri pătraţi de vegetație, a devenit extrem de vulnerabil în faţa riscului de producere a unor alunecări de teren.

În centrul statului California, meteorologii au prognozat până la 13 cm cubi de precipitaţii pentru ziua de luni, în contextul unor soluri complet îmbibate cu apă. Iar ploile vor continua să cadă şi în ziua de marţi. Preşedintele american Joe Biden a aprobat declararea stării de urgenţă în California pentru a facilita ajutorul federal pentru acest stat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...