Primii kilometri din Autostrada Moldovei ar putea fi inaugurați în acest an. Ce alte tronsoane se vor deschide

Andrei Cezar 08.04.2020, 14:18
Primii kilometri din Autostrada Moldovei ar putea fi inaugurați în acest an. Ce alte tronsoane se vor deschide

Obișnuiți cu promisiunile de-a lungul anilor, în ceea ce privește construcția autostrăzilor în țara noastră, ne vedem nevoiți ca și anul acesta să trăim măcar cu speranța că se vor inaugura kilometri întregi de drum de mare viteză. Pentru 2020 avem o estimare din partea oficialilor conform căreia ar putea să fie finalizați primii kilometri din Autostrada Moldovei. Nu este vorba de un tronson întreg ci de o bucată din centura ocolitoare a Bacăului.

Primii kilometri din Autostrada Moldovei ar putea fi inaugurați în acest an

Dacă până acum trăiam, în fiecare an, cu speranța că se vor construi sute de kilometri de autostrăzi la noi în țară și vom avea, la un moment dat, o rețea de șosele de mare viteză precum în vestul Europei, anul acesta, în contextul pandemiei, ce așteptări am mai putea avea? Totuși, oficialii sunt încrezători în privința aceasta și cred că până la finele lui 2020 s-ar putea inaugura primii kilometri din Autostrada Moldovei. Mai exact, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a apreciat că este posibil ca o parte din Centura Bacăului să fie finalizată, scrie Ziare.com.

Dacă intrăm în profunzimea subiectului, vedem că întreaga Centură a Bacăului are 31 de kilometri. Ea a fost împărțită în trei tronsoane, iar dintre acestea, doar 16,3 kilometri vor fi de autostradă, reprezentând parte a tronsonului 1. Trebuie precizat că acel traseu se va suprapune cu traseul care face parte din planul pentru Autostrada A7, Ploiești-Bacău-Siret.

„S-ar putea inaugura bucăți din varianta ocolitoare a Bacăului, în acest an. Dar realist vorbind ar fi vorba doar despre bucăți din partea de drum național. La secțiunea de autostrada mai e înca mult de muncă și mai exista și o serie de blocaje birocratice. Și cu toată mobilizarea exemplara a constructorului, e puțin probabil să reușeasca să finalizeze in 2020. Ar fi o minune să reușeasca. Realist vorbind, în 2021 va fi gata porțiunea de autostradă”, a declarat Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Instrastructura, pentru Ziare.com.

Primii kilometri din Autostrada Moldovei ar putea fi inaugurați în acest an. Ce alte tronsoane se vor deschide
Primii kilometri din Autostrada Moldovei ar putea fi inaugurați în acest an. Ce alte tronsoane se vor deschide

Ce alte tronsoane s-ar putea deschide

Intr-un document numit „Situatia lucrarilor in derulare”, CNAIR apreciaza ca finalizarea Lotului 1 din Autostrada Sebes Turda, adica cel dintre Sebes și nodul rutier Alba Iulia nord, lung de 17 km ar putea avea loc în luna mai 2020. Este o estimare mai mult decât optimistă. Ce-i drept pe șantiere încă se lucrează, cu toate restricțiile de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare emiste până în acest moment. În acest caz, teoretic, în mai puțin de două luni am putea circula pe acest sector de drum.

Un alt tronson care ar putea fi dat în folosință anul acesta este cel dintre Iernut si Chețani ce aparține Autostrăzii A3. Lucrările s-au desfășurat într-un ritm alert în 2019, doar că, așa cum ne-am fi așteptat, constructorul nu a reușit să finalizeze porțiunea de drum. Estimările CNAIR pentru finalizarea acestui tronson sunt pentru luna iunie, dar reprezentanții Asociației Pro Infrastructură sunt mai realiști și spun că va dura mai mult.

„Acest lot ar urma, într-adevar, să fie gata în cursul verii următoare. Nu în iunie, din aprecierile noastre. Realist vorbind, probabil ca se va termina în august”, a mai precizat Ionuț Ciurea.

În august-septembrie ar urma să se finalizeze și cei 5,3 kilometri din Autostrada A3 din nord-vestul țării, între Biharia și Borș.

Urmăriți Impact.ro și pe