Primarul Constanței dorește demolarea forțată a unei biserici. Scrisoare deschisă adresată IPS Teodosie: „Nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21”

Ana Anitoiu 14.02.2022, 17:06
Primarul Constanței dorește demolarea forțată a unei biserici. Scrisoare deschisă adresată IPS Teodosie: „Nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21”

Primarul Constanței, Vergil Chițac, dorește demolarea forțată a unei biserici. Oficialul a publicat o scrisoare deschisă adresată IPS Teodosie în care a precizat că amenințarea conform căreia preoții se vor închide înăuntru în ziua în care se va întâmpla acest lucru reprezintă un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii.

Motivul pentru care primarul Constanței vrea demolarea unei biserici

Primarul cere să fie respectată o hotărâre judecătorească definitivă conform căreia, la zece ani de la construirea fără autorizație a bisericii „Izvorul Tămăduirii”, pe trotuar, în zona Macul Roșu din Constanța, aceasta trebuie să fie demolată.

La data de 13 decembrie, instanța a decis definitiv desființarea de către Arhiepiscopia Tomisului a lucrărilor de construcție ce au fost făcute fără autorizație, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii. Astfel, termenul expiră la data de 14 martie.

Primarul Constantei doreste demolarea fortata a unei biserici. Scrisoare deschisa adresata IPS Teodosie
„Biserica de pe trotuar” din Constanta

Primarul Constanței, avertisment către IPS Teodosie

Vergil Chițac a transmis prin scrisoarea deschisă că decizia judecătorească rămasă definitivă după un apel al Arhiepiscopiei Tomisului, Primăria Constanței este autorizată de instanță să desființeze „biserica de pe trotuar”, așa cum o numesc localnicii, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei.

„Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către dumneavoastră (IPS Teodosie, n.r.) rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.

În acest context, am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu”, a transmis primarul.

Primarul Constanței l-a acuzat pe IPS Teodosie de abuz instituțional

Edilul a adăugat că „dreptul la libertate religioasă” al enoriașilor pe care IPS Teodosie îl invocă „în mod tendențios” nu poate fi corelat cu un abuz instituțional în formă continuată cum este construirea ilegală a imobilului și utilizarea lui ca spațiu impropriu pentru funcționarea unei biserici. Primarul a precizat că acest fapt sabotează prestigiul Bisericii Ortodoxe Române.

„Mizez pe buna credință a dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești. Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia preoții se vor închide înăuntru în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.

Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că interesul comunității, pe care îl invocați în dese rânduri, se bazează pe respectarea și aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii țării noastre”, a transmis Vergil Chițac.

Primarul a avertizat că neaplicarea deciziei și tergiversarea intrării în legalitate ar putea duce și la apariția unor tensiuni în relațiile dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor municipiului Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...