Prima reacție a lui Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul puternic din Arad. Toți românii trebuie să știe asta

Andrei Simion 06.06.2023, 21:42
Prima reacție a lui Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul puternic din Arad. Toți românii trebuie să știe asta

Un cutremur puternic, de 5,3 grade pe scara Richter, s-a produs, marți seară, în România (zona Banat), care s-a resimțit atât în Timișoara, cât și în Cluj-Napoca. La scurt timp, a urmat o replică de 3,1. Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu despre aceste seisme care au păcat spaima în oameni?

A fost cutremur puternic în Arad

„În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.3, la adâncimea de 6km. Intensitate: VII. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita”, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre seismul de marți seară

Într-o intervenție la Realitatea Plus, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu a sublinit că „nu sunt motive de îngrijorare”. Întrebat de jurnalista Alexandra Păcuraru dacă este o problemă pentru București, specialistul a răspuns negativ.

„Cutremure mai mari de 6 nu au fost niciodată în zonă (n.r. – Banat). Pe noi ne preocupă, de-a lungul vieții, cutremurele mari care au loc în Carpații de Curbură și în partea vestică a Olteniei. Partea seismică a început să se dezvolte în zona Olteniei până în Banat, pentru că, dincolo de Banat, au fost foarte multe cutremure în anul 2001”, a explicat acesta.

Cutremurul de 5,3 grade s-a resimțit destul de tare în numeroase orașe, cum ar fi Arad, Timișoara și Cluj-Napoca, iar localnicii s-au panicat teribil. Potrivit presei locale, oamenii au apelat 112 imediat după producerea seismului. De altfel, s-au produs și pagube.

Urmăriți Impact.ro și pe