Prima persoană din România vaccinată împotriva variolei maimuței. Stocul este de peste 5.000 de doze

Mihnea Tălău 03.10.2022, 17:13
Prima persoană din România vaccinată împotriva variolei maimuței. Stocul este de peste 5.000 de doze

Ministerul Sănătății a anunțat luni că prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței a fost administrată în România la contactul unui pacient diagnosticat cu această boală.

În ultima săptămână nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuței

„În ultima săptămână, în România, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuței. INSP ne-a informat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței. Este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală”, a precizat Ministerul Sănătății.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane.

În urmă cu două săptămâni, România a primit de la Comisia Europeană 5.060 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, o hotărâre pentru ca România să acceseze Mecanismul European de Protecţie Civilă, solicitând „dozele de Tecovirimat necesare pentru tratarea unui număr de aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței”.

Primul caz de variola maimutei diagnosticat in Romania

Ce este variola maimuței

Variola maimuței este o infecție virală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței. Boala este o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ 40 de ani. A fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe studiate în laborator, de unde și numele de „variola maimuțelor” sau „monkeypox”.

Variola maimuței se poate răspândi prin contactul animal-om sau prin contactul uman. Aceasta este mai puțin contagioasă decât variola obișnuită și provoacă cazuri mai puțin severe.

Aceasta a fost o problemă de sănătate publică neglijată la nivel mondial în unele părți ale Africii timp de decenii, dar în luna mai au început să fie raportate cazuri în afara țărilor în care este endemică.

Aproximativ 90 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, pe care Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o urgență sanitară globală. Au fost confirmate peste 60.000 de cazuri, iar unele țări non-endemice au raportat primele decese legate de această boală.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...