Prima pastilă anti-covid ajunge luni în România. Guvernul nu s-a înțeles cu Pfizer

Nicu Stan 27.01.2022, 17:12
Prima pastilă anti-covid ajunge luni în România. Guvernul nu s-a înțeles cu Pfizer

Prima pastilă anti-covid ajunge luni în România. Guvernul nu s-a înțeles cu Pfizer. Luni vor sosi în țara noastră primele antivirale create pentru tratarea coronavirusului, 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicament inovativ produs de Merck, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Prima pastilă anti-coronavirus ajunge luni în țara noastră. Guvernul nu s-a înțeles cu Pfizer pentru cel de-al doilea tratament covid

Alexandru Rafila a anunțat că 50.000 de cutii de Molnupiravir vor ajunge luni în România. Molnupiravir este un antiviral creat pentru tratatrea coronavirusului.

De asemenea, Alexandru Rafila a declarat și de ce nu s-au înțeles autoritățile și cu compania Pfizer, pentru a aduce și cealaltă pastilă pentru tratarea coronavirusului-Paxlovid.

Molnupiravir, disponibil si in Romania
Molnupiravir, disponibil si in Romania

De ce tratamentul Pfizer nu ajunge în România

„Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reușit (n.red. – aducerea pastilei Paxlovid), ne-au pus niște condiţii comerciale și un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România.

De exemplu, ne cereau crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui medicament. Nu aveam cum să facem și este foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a explicat Alexandru Rafila.

Molnupiravir și Paxlovid, aprobate de curând

Molnupiravir, produs de Merck, și Paxlovid, produs de Pfizer, sunt primele medicamente antivirale din lume care au fost create special pentru a trata infecția cu coronavirus.

Ambele medicamente au fost aprobate recent. Înainte de crearea acestor două medicamente, în lipsa altor soluții, au fost folosite pentru tratarea coronavirusului medicamente destinate inițial pentru tratarea altor afecțiuni, despre care s-a constatat, pe parcursul pandemiei, că au eficiență și în tratarea COVID-19.

Se așteaptă creșterea cazurilor de coronavirus

Pe de altă parte, ministerul Sănătății se pregătește pentru explozia numărului de cazuri de infectări cu coronavirus. În acest sens, ministerul a anunțat că medicii care sunt infectați cu coronavirus, însă au simptome ușoare, ar putea fi chemați la muncă.

Scenariul prezentat ar putea fi aplicat doar în cazul în care lucrurile vor scăpa de sub control, adică dacă se va ajunge la 70.000 de infectări noi pe zi, aşa cum se preconizează. De asemenea, ministerul Sănătății a informat că vom avea o creștere considerabilă a cazurilor de săptămâna viitoare. Atunci, paturile de la ATI, conform celui mai negru scenariu, ar putea fi toate ocupate.

Ce țări mai au un număr mare de cazuri de infectări cu covid

„Acest număr (de infectări – n.red.) e preocupant, dar nu putea fi exclus, așa cum a reieșit din scenariile pe care Ministerul Sănătății și INSP le-au prezentat acum două săptămâni. E un număr de cazuri care e similar cu ce se întâmplă în alte țări. Spre exemplu, în Danemarca au fost ieri 43.000 de cazuri, în Cehia 30.000 de cazuri, în Portugalia 57.000 cazuri”, spunea Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe