Prima delegație oficială a SUA în Ucraina de la începutul războiului. Cum l-a încurajat Nancy Pelosi pe Volodimir Zelenski

Mihnea Tălău 01.05.2022, 14:10
Prima delegație oficială a SUA în Ucraina de la începutul războiului. Cum l-a încurajat Nancy Pelosi pe Volodimir Zelenski

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, s-a întâlnit duminică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Kiev, Ucraina. Ea a ajuns sâmbătă într-o călătorie neanunțată în capitala Ucrainei, devenind cel mai înalt oficial al Statelor Unite care s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski de la izbucnirea războiului, în urmă cu mai bine de două luni.

„Angajamentul nostru este de a fi alături de voi până când lupta se va încheia”

Biroul lui Pelosi a confirmat călătoria într-o declarație de duminică, spunând că președinta Parlamentului a condus o delegație oficială a Congresului în Ucraina – prima de la invazia Rusiei, informează CNN.

Zelensky a distribuit duminică o înregistrare video de la întâlnirea lor de la Kiev și a mulțumit SUA pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei împotriva agresiunii rusești.

SUA sprijina cu bani Ucraina. 14 miliarde de dolari pentru criza declansata de Rusia
 

„Vă vizităm pentru a vă mulțumi pentru lupta voastră pentru libertate, pentru că ne aflăm la o graniță a libertății și pentru că lupta voastră este o luptă pentru toată lumea. Și astfel, angajamentul nostru este de a fi alături de voi până când lupta se va încheia”, i-a spus Pelosi lui Zelenski în clip.

Sprijin pentru Ucraina din partea SUA

Călătoria la Kiev a lui Pelosi, care este a doua în ordinea succesiunii președintelui, indică o măsură semnificativă de angajament în sprijinul Ucrainei din partea celui mai înalt nivel al conducerii SUA.

„Delegația noastră din Congres a avut ocazia solemnă și onoarea extraordinară de a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali ucraineni de rang înalt la Kiev

Delegația noastră a transmis respectul și recunoștința noastră președintelui Zelenskyy pentru conducerea sa și admirația noastră față de poporul ucrainean pentru curajul său în lupta împotriva opresiunii Rusiei”, se arată în comunicatul de presă.

Pelosi a fost însoțită de alți câțiva membri de rang înalt ai Congresului, printre care Gregory Meeks din New York, președintele Comisiei pentru afaceri externe, și Adam Schiff din California, președintele Comisiei pentru informații.

„Când ne vom întoarce în Statele Unite, o vom face mai bine informați, profund inspirați și gata să facem ceea ce este necesar pentru a ajuta poporul ucrainean în timp ce apără democrația pentru națiunea lor și pentru lume”, se încheie comunicatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...