Prima cameră specială pentru audierea minorilor, inaugurată la Constanța. Cu ce scop a fost creată, mai exact

Elena Avramescu / 22.02.2021, 14:57
Prima cameră specială pentru audierea minorilor, inaugurată la Constanța. Cu ce scop a fost creată, mai exact

Prima cameră specială pentru audierea minorilor. La Constanța a fost amenajată prima cameră specială pentru audierea minorilor, victime ale infracțiunilor sexuale, de viol sau de omor. Camera de audiere a copilului este creată pentru a reduce victimizarea secundară a micuților și e dotată cu tehnologie audio-video de ultima generatie, disimulată discret într-un decor prietenos cu cei mici.

Prima cameră specială pentru audierea minorilor

În clădirea masivă și rece a Parchetului din Constanța, cu tavane înalte, uși din lemn masiv și pardoseală din marmură grea, zâmbește fericită o cameră de grădiniță. E luminată în tonuri calde și decorată cu mobilă, cu jucării și cu tablouri de copil. Pentru ca si Justiția lucrează cu copiii. Dincolo de aspectul prietenos, camera de audiere e dotată cu microfoane ascunse, cu camere de luat vederi care se pot roti și pot apropia imaginea și cu mijloace de transmisie online către mai mulți anchetatori sau judecători.

E o cameră foarte prietenoasă și adecvată copiilor și e desparțită, așa cum ați văzut, printr-un geam de unde poate să fie urmarită audierea copilului, și ce e foarte important, e că exisă aceste camere de luat vederi și aparatură sofisiticată, microfoane foarte performante care vor surprindă nu numai fiecare cuvânt, ci și fiecare gest al copilului, Asta este important, pentru că vom avea nu doar conținutul, ci vom putea face și un profil psihologic al copilului în momentul audierii, a declarat Melania Medeleanu, coordonator de proiec.

Și iar foarte important e caseta aceea, kit-ul acela care va pleca la judecator. De ce e atât de important ? Pentru că judecătorul poate că are o mulțime de alte întrebări și ca să evitam re-audierea copilului, el poate urmări și poate ghida de la distanță audierea. Îi poate spune intervievatorului să pună întrebările de care are nevoie pentru a afla informațiile utile anchetei, a spus Melania Medeleanu, coordonator de proiect.

Nu va gândiți numai la traume sexuale. Copiii care ajung în fața unui judecator sunt și-n dosarele civile. În cauzele civile, de divorț sau de modificare a măsurilor privind minorii, în dosarele în care judecătorul e chemat să decidă la care dintre părinți va stabili locuința celui mic, copiii care au împlinit 10 ani sunt nevoiți să treacă pragul instanței, pentru a fi ascultați. Ajung în Tribunal fără voia lor. Discuția pe care urmează să o poarte cu magistrații atinge cel mai delicat subiect, separarea părinților, și trebuie înțeles că micuții merită să fie întâmpinați și tratați cuiubire. Merită asta.

Prima camera speciala pentru audierea minorilor
Prima camera speciala pentru audierea minorilor

Vom depăși audiențaa de tip clasic în care minorul intră în contact direct inclusiv cu apărătorul inculpatului; acum va putea să intre într-un contact, dar nu atât de direct, este mai puțin invaziv și astfel va putea mai ușor să relateze, va putea fi sub observarea unui psiholog, a servicului de autoritate tutelară, a spus și Julien Grigore, procuror șef al Parchetului Tribunalului Constanța.

Fereastra unidirecţională dintre cele două camere permite observarea procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alţi adulţi necunoscuţi sau care îi reactivează emoţiile negative ale traumei suferite. Cele două camere robotice de filmat înregistrează mărturia şi surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate, iar înregistrarea furnizează evaluarea psihologică obligatorie în dosarele cu victime vulnerabile.

Atunci când vorbim de minori, de la 3 ani și până la 11 ani, copiii prezintă această instabilitate emoțională. Sunt dependenți de mediul lor familial. Aceasta ințiativă era necesară. Este dificil când mediul nu e prietenos, iar persoana nu e pregatită sau adecvată pentru copil, a declarat Cristina Gemănaru, psiholog.

Potrivit statisticilor, doar în ultimii doi ani, cifra celor care au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români a depășit 4000 de minori. Adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în fiecare an. Demersul amenajării acestor camere face parte dintr-un proiect al Ministerului Public alături de “Asociația Zi de Bine”, care va realiza cu un buget de 35.000 euro, trei astfel de încăperi, în Constanța, Vâlcea și Vrancea.

Prima camera speciala pentru audierea minorilor
Prima camera speciala pentru audierea minorilor
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI